VOLE SE KAO PRVOG DANA: U braku su 91 godinu, preživjeli su ekstremno siromaštvo i još uvijek su zaljubljeni!

Preživjeli su ekstremno siromaštvo i progon i bili su jedni od prvih jemenskih Židova koji su se preselili u Izrael kada je država osnovana.

Zechariah i Shama’a vjenčali su se kada su imali samo 12 i 10 godina. Oboje su bili siročad i u njihovom rodnom Jemenu bila je uobičajena praksa da se djeca vjenčaju mlada kako bi ostala unutar svoje židovske zajednice, piše Aleteia.

No, mladima je život bio težak: “U životu nam nije biilo sve med i mlijeko. Patili smo”, podijelio je Shama’a u šarmantnoj reportaži s BBC-a . Djeca mladenci prepušteni su sami sebi i živjeli su u krajnjoj neimaštini, čistili su staju za magarce i ostajali tamo spavati.

Međutim, 1948. godine, kada je par bio u srednjim i kasnim 20-ima, uspjeli su pobjeći u Izrael kako bi pobjegli od progona Židova. Dobili su 11 djece, a sada imaju 64 unučadi i praunučadi.

 

Unatoč neizmjernoj patnji u ranim godinama, stogodišnjaci vjeruju da je tajna njihovog sretnog braka jednostavna: “Bog mi ju je poslao, imao sam sreće što sam je osvojio”, rekao je Zachariah, a Shama’a ističe da su živjeli “ bez borbe”, i bili su sretni što su zajedno proveli život.

 

Nevjerojatno je pomisliti da su ta napuštena djeca, koja su živjela u tako strašnim i teškim uvjetima i bila u braku kao djeca, uspjela stvoriti zajednički život i prevladati svoje teškoće. Kao što je Zaharija objasnio: “Bog nas je štitio cijelim putem.”