Znanstvenici došli do sablasnog otkrića: Na Zemlji se stvara novi ocean i prepolovit će jedan cijeli kontinent po pola?

Rascjep je izazvao velika razaranja u jugozapadnom dijelu zemlje i doveo do urušavanja dijela lokalne autoceste.

Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a to može biti zastrašujuća informacija za mnoge. Recimo, jedan je kontinent baš pogođen promjenama na Zemlji, a to je Afrika i to se posebno mijenja istočnoafrički rascjep. Rascjep je dobio puno više medijske pozornosti posljednjih godina, nakon iznenadne velike pukotine koja se pojavila u Keniji 2018. godine.

 

Rascjep je izazvao velika razaranja u jugozapadnom dijelu zemlje i doveo do urušavanja dijela lokalne autoceste.

Dok su početne teorije vjerovale da je to povezano s istočnoafričkim rascjepom, geolozi kažu da je to obilježje najvjerojatnije uzrokovano erozijom tla. Međutim, postdoktorska istraživačica na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu, Lucía Pérez Díaz kaže da bi pukotina mogla biti i zbog erozije mekog tla, koje je stari rascjep spojila s novim.

Kako će nastati ocean?

 

Ali što je uzrok tome da se to dogodi? Iako nam se promjena na Zemlji možda ne čini primjetnom, tektonske ploče se neprestano pomiču. Zemljina litosfera, koju čine kora i gornji dio plašta, razbijena je na niz ovih tektonskih ploča. Ove ploče nisu stacionarni materijal, a kretanje koje uzrokuje njihovo pomicanje također može puknuti. To može dovesti do formiranja pukotine i stvaranja nove granice ploča, za što Diaz kaže da se događa na istočnoafričkoj pukotini. Sam Istočnoafrički rascjep proteže se na nevjerojatnih 3000 km od Adenskog zaljeva na sjeveru do Zimbabvea na jugu.

Kao rezultat toga, rascjep dijeli Afričku ploču na dva nejednaka dijela: somalsku i nubijsku ploču. Rascjep ima različite atribute na svojoj 3000 km dugoj stazi, pri čemu se na jugu rasjed događa na širem području, a vulkanizam i seizmičnost su ograničeni. Ali ako krenete prema regiji Afar, cijelo dno rascjepne doline prekriveno je vulkanskim stijenama. Diaz sugerira da to znači da se litosfera stanjila gotovo do točke potpunog raspada. I tijekom razdoblja od desetaka milijuna godina, novi će ocean dovesti do širenja morskog dna duž cijele duljine rascjepa, što se očito već počelo događati. Ocean će tada poplaviti, ostavljajući afrički kontinent manjim i stvorit će veliki otok sastavljen od dijelova Etiopije i Somalije koji se nalaze u Indijskom oceanu.