Znanstvenici konačno riješili misterij takozvanog izvanzemaljca od 15 centimetara: Pripremite se za pravi šok

Otkriće je postalo središte teorija zavjere – sve su tvrdile da je Ata izvanzemaljsko biće koje je nekako završilo na planeti Zemlji.

Bizarna misterija ‘vanzemaljskog’ kostura od 15 centimetara konačno je objašnjena nakon godina rasprave. Istraživači sada konačnoznaju podrijetlo mumificiranog stvorenja – kasnije nazvanog ‘Ata’. Zbog svog neobičnog izgleda, mnogi ljudi su tvrdili da je Ata zapravo vanzemaljac kada je prvi put iskopana 2003. godine.

 

Sićušna figura pronađena je u čileanskoj pustinji Atacama, otuda i njen simpatični nadimak, ali je ispravno analizirana tek više od desetljeća kasnije, 2012. godine. Radiolog je kasnije analizom ostataka otkrio da su Atine kosti bile približno iste razine zrelosti kao one ljudskog šestogodišnjaka.

Ipak, bila je visoka samo 15 cm. Osim toga, cijela ta stvar s stožastom glavom stvarno je zbunjivala ljude. Otkriće je postalo središte teorija zavjere – sve su tvrdile da je Ata izvanzemaljsko biće koje je nekako završilo na planeti Zemlji. Međutim, znanost je od tada uspjela objasniti istinu iza misterioznog kostura. Garry Nolan, imunolog sa Sveučilišta Stanford u Palo Altu u Kaliforniji, zaključio je da Atin DNK potiče od ljudskog bića, a ne izvanzemaljca.

Što je to zapravo?

Ipak, još uvijek postoji veliki misterij koji je ostao neodgovoren jer Nolan jednostavno nije mogao zaključiti kako je tako malo ljudsko biće moglo imati neobičan fizički izgled kao ona. Rekao je, kako prenosi National Geographic: “Kad smo shvatili da je to čovjek, sljedeći korak je bio shvatiti kako nešto može izgledati ovako.”

 

Imunolog je zatim radio zajedno s genetičkim istraživačima na Stanfordu, kao i s timom računalnih biologa na Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu kako bi dodatno ispitali Atin genom. Otkrili su da su mutacije bile prisutne u sedam Atinih gena – od kojih su svi uključeni u ljudski rast. Nolan je tada iznio teoriju da je ova mješavina mutacija ono što je dovelo do Atinih ozbiljnih abnormalnosti kostura – ukazujući na njezin neobično brz rast kostiju.

 

Definitivno nije vanzemaljac – istraživač je potvrdio da je misteriozni kostur od 15 cm najvjerojatnije pripadao ljudskom fetusu koji je bio ili mrtvorođen ili je umro ubrzo nakon rođenja. Jasno je, međutim, da ovi novi dokazi nisu bili dovoljni da pokolebaju neke ljude o pričama o Atinom pravom podrijetlu. Steven Greer, američki ufolog, svakako se nije složio. “Ne znamo što je to, ali sasvim sigurno nije deformirano ljudsko biće”, izjavio je Greer putem National Geographica.