Astronomi uočili monstruoznu i dosad neviđenu eksploziju u svemiru: Znanstvenike je jedan detalj posebno začudio

Eksplozija koja se dogodila u galaksiji udaljenoj 180 milijuna svjetlosnih godina dovodi u pitanje naše razumijevanje načina na koji zvijezde umiru, a čini se da predstavlja najravniju eksploziju te vrste dosad zabilježenu, piše Science Alert.

 

Monumentalna eksplozija nazvana AT2018cow pripadala je iznimno rijetkoj klasi kozmičkih eksplozija poznatih kao brzi plavi optički tranzijenti ili FBOT. Međutim, za razliku od ostala četiri FBOT-a otkrivena do danas, čini se da je AT2018cow iz nekog razloga samo eksplodirao bočno. Rezultat je erupcija u obliku ne sfere, kao što bismo mogli očekivati ​​od eksplozije sferičnog objekta kao što je zvijezda, već diska. I taj je detalj posebno začudio astronome.

Budući da se ne zna što proizvodi tako neobično oblikovane eksplozije, ovo bi otkriće moglo pomoći astronomima da suze izbor potencijalnih preteča. “Vrlo malo se zna o FBOT eksplozijama, one se jednostavno ne ponašaju onako kako bi eksplodirale zvijezde trebale, presvijetle su i prebrzo se razvijaju. Jednostavno rečeno, čudne su, a ovo novo opažanje čini ih još čudnijima”, kaže astrofizičar Justyn Maund sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji, koji je vodio istraživanje.

 

“Nadamo se da će nam ovo novo otkriće pomoći da bacimo malo više svjetla na njih, nikada nismo mislili da bi eksplozije mogle biti ovako asferične. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za to: uključene zvijezde su možda stvorile disk neposredno prije nego što su umrle ili bi ove mogle biti neuspjele supernove, gdje jezgra zvijezde kolabira u crnu rupu ili neutronsku zvijezdu koja zatim pojede ostatak zvijezde.”