Haker iz Anonymusa otkrio koja je trenutno najveća prijetnja čovječanstvu: Odgovor će vas itekako iznenaditi

McKinlay je možda najpoznatiji po tome što je hakirao stranicu za upoznavanje OkCupid.

Nemaskiranog hakera Anonymousa u intervjuu su pitali što smatra da je trenutno ‘najveća prijetnja’ čovječanstvu – a njegov bi vas odgovor mogao iznenaditi jednako kao i njegovog sugovornika. Haker Christopher McKinlay sjedio je uz bivšeg agenta FBI-a Michaela Panica kako bi razgovarali o hakiranju i sigurnosti s novinarkom i voditeljicom podcasta Kjersti Flaa, a jedna od tema razgovora bila je ona o filmu Chrisa Hemswortha Blackhat iz 2015. godine.

 

McKinlay je možda najpoznatiji po tome što je hakirao stranicu za upoznavanje OkCupid kako bi postao najpopularnija muška osoba u LA-u u razdoblju od tri mjeseca – gdje je upoznao svoju tadašnju zaručnicu, kao to i što je bio u vezi s Anonymousima dugi niz godina. Panico se u svojoj ulozi u FBI-u usredotočio na konkretno cyber kriminal i istraživanje cyber-upada. Ali kada je Flaa postavila pitanje za koje smatra da je prilično jednostavno tijekom intervjua, koji je objavljen 2017., ostala pomalo je zatečena McKinlayevim odgovorom.

Tko je najveća prijetnja

 

“Pa što mislite tko je trenutno najveća prijetnja čovječanstvu?” pita Flaa. McKinlay odgovara bez zadrške i vrlo izravno. “Mislim da su najveća prijetnja FBI, NSA i njihovi pandani u stranim vladama”, počinje on. “Mislim, sve su to u biti tvrtke koje pokušavaju opravdati svoje proračune na razne načine, često širenjem straha gotovo nekažnjeno”, rekao je haker.

 

Flaa se smije njegovom iskrenom odgovoru dok Panico nespretno odgovara: “Pa, ja očito nemam ništa s tim. Ne mislim da je vlada najgori entitet na svijetu. Mislim da ima mnogo kriminalaca i mnogo beskrupuloznih ljudi koji pokreću napade, prave napade koje vidimo cijelo vrijeme”, rekao je.

Kako se zaštititi

 

“I znate, razumljivo je da su sigurnost i privatnost suprotni krajevi istog spektra, točno, tako da će uvijek postojati demokracija, nadam se, zdrava rasprava između onoga što vlade čine da nas zaštite, i, znate, prava građana”, govorio je FBI-jevac.

 

Potom su nastavili raspravljati ‘kako se možemo zaštititi od ovakvih stvari’.

 

McKinlay odgovara: “Nulta točka je korištenje jakih lozinki, dugih lozinki, različitih lozinki za svaku stranicu. Općenito, mislim da je važno da svi mi kao potrošači zahtijevamo sigurnost kao prioritet tvrtki s kojima poslujemo. Previše kršenja se događa i mi ćemo ugasiti požare i nastavit ćemo, ali to nam nije prioritet.”

 

Panico se slaže: “Da, to je istina, mislim da bismo trebali glasovati s našim dolarima uz naše sudjelovanje, pa kad se dokaže da određeni entiteti s kojima poslujemo nemaju dobru sigurnost, vjerojatno bismo se trebali prebaciti na one koji imaju dobru sigurnost i potaknuti institucije , te organizacije i tvrtke kako bi pružili sigurnost svojim klijentima.”