Možda i najbizarniji misterij na Zemlji: Postoji golema stijena savršeno prerezana popola, o čemu je zapravo riječ?

Neki su čak sumnjali da je riječ o laseru ili nekom vanzemaljskom utjecaju.

S vremena na vrijeme dobijemo strog podsjetnik koliko je majka priroda kul i moćna, a kamena formacija Al Naslaa u Saudijskoj Arabiji savršen je primjer.

 

Kad biste vidjeli samu stijenu, bilo bi vam oprošteno što ste pomislili da je to umjetna skulptura od dvije goleme gromade koje počivaju na malim postoljima, odvojene jedna od druge samo jednom, glatkom pukotinom.

 

Čini se kao nešto što bi ljudske ruke trebale dizajnirati, ali ovu nevjerojatnu stijensku formaciju u pustinji Saudijske Arabije napravili su vrijeme i priroda, iako je njezino porijeklo i dalje neka vrsta misterija. Neki su čak sumnjali da je riječ o laseru ili nekom vanzemaljskom utjecaju.

Zapanjujuć prizor

 

S druge strane, ovo je također vrsta prirodnog fenomena zbog kojeg ljudi misle da su vanzemaljci posjećivali i ostavljali vandalizirane spomenike. Ako ste tip koji vjeruje posjetiteljima iz svemira, pogled na Al Naslaa mogao bi vas navesti na pomisao da su leteći tanjuri sa svemirskim laserima rezali kamenje iz zabave.

Postoji nekoliko teorija (osim vanzemaljaca) o tome kako se ova stijena razvila na način na koji se razvila, s dvije ogromne gromade postavljene na malim postoljima i pukotinom između.

 

Prema IFL Scienceu, kamena formacija gotovo sigurno duguje svoje neobično postojanje čudima prirode i procesu trošenja. Jedna takva teorija je da se formacija stijene nalazi na rasjednoj liniji i da je bila jedan komad kamena prije nego što se raspala.

 

Moguća objašnjenja?

 

Zatim se sugerira da je tijekom vremena vjetar koji je jurio kroz pukotinu nosio zrnca pijeska koja su je erodirala u glatki procjep, a ne u nazubljeni razdjelnik. Druga sugestija je da je pukotina nastala prirodno i čistom slučajnošću da je bila savršeno glatka – što ne bi bilo na odmet u slučaju da se divovska stijena raspala.

 

Drugi tvrde da bi pukotina u stijeni mogla biti posljedica vode iz davnih vremena, pri čemu se voda smrzavala i otapala tijekom vremena kako bi se otvor malo po malo otvorio prije nego što je ostavio savršeno glatku razdjelnicu.

 

Postoji i znanstveno objašnjenje za postolja na kojima se nalazi kamenje, budući da naleti vjetra bliže tlu troše bazu stijene brže od ostatka.

 

Budući da je stijena pješčenjak, ljudima s alatima zapravo ne bi bilo teško razbiti je uz malo odlučnosti – ali sve ovo vodi natrag do gorućeg pitanja zašto bi to netko učinio?