REVOLUCIONARNO!’ / Nešto su pronašli u našoj galaksiji: Znanstvenici se spremaju za veliku objavu tajanstvenog otkrića

Velika je šansa da je ono što drže u tajnosti nastavak nakon povijesnog trenutka otkrivanja prve crne rupe 2019.

Za dva tjedna Europski južni opservatorij (ESO) predstavit će svijetu nove informacije o našoj Mliječnoj stazi. Možemo nagađati kakva će biti najava, ali na temelju onoga što znamo o njihovim nedavnim naporima, postoji razlog za uzbuđenje – predstavljeni rezultati su iz projekta Event Horizon Telescope (EHT), koji je zaslužan za prvuikad sliku crne rupe 2019. godine.

 

Projekt EHT-a već godinama proučava srce naše matične galaksije, Mliječnu stazu, koja je najvjerojatnije dom supermasivne crne rupe poznate kao Strijelac A*. Što god da su otkrili, od toga prave veliku stvar, piše Science Alert.

Horizont crne rupe?

Budući da znanstvenici istovremeno organiziraju konferencije za novinare diljem svijeta, velika je šansa da je ono što drže u tajnosti nastavak nakon povijesnog trenutka otkrivanja prve crne rupe 2019.

 

Konferencija o otkrićima bit će emitirana online 12. svibnja 2022., nakon čega će uslijediti događaj na YouTubeu sa šest astronoma iz cijelog svijeta. Priopćenja za tisak uključivat će “opsežan prateći audiovizualni materijal”.

 

Ako su astronomi uspjeli proizvesti izravnu sliku horizonta događaja Strijelca A*, bit će to povijesni trenutak koji ne želite propustiti. Crne rupe je izuzetno teško snimiti jer su doslovno nevidljive i apsorbiraju elektromagnetsko zračenje. Sve čemu se možemo nadati je horizont događaja; u biti, obris crne rupe, tj. mjesto gdje svjetlost više ne može pobjeći od gravitacijskih sila crne rupe.

 

No, Strijelac A* je zaklonjen oblakom prašine i plina, što ga čini posebno teškim za proučavanje. Ako su astronomi snimili horizont crne rupe, trebao bi izgledati kao svjetleća krafna. To je akrecijski disk crne rupe, prsten plina i prašine koji ispušta ekstremno zračenje dok pada u ponor.

Nešto revolucionarno

ESO-ovo priopćenje za javnost obećava nešto “revolucionarno”, što je ista formulacija koju su koristili prije nego što su objavili prvu izravnu sliku crne rupe 2019. godine. Ova crna rupa bila je u središtu galaksije M87 i ima masu 6,5 milijardi puta veću od našeg Sunca. Njezin horizont događaja ima radijus od otprilike 20 milijardi kilometara i stvarno je daleko.

 

Stručnjaci uspoređuju snimku horizonta s promatranjem objekta veličine 1 milimetar s udaljenosti od 13.000 kilometara. Strijelac A* nam je mnogo bliži, budući da je u srcu naše galaksije. Međutim, prilično je mal za supermasivnu crnu rupu, samo 4,3 milijuna puta veći od Sunca. Moguće ga je otkriti samo zato što je relativno puno bliže Zemlji od M87*.

 

Dakle, ako su astronomi konačno uhvatili sliku njegova horizonta događaja, to bi zasigurno bilo revolucionarno.