Vojska pričvrstila kamere na glave dupina: Ono što su snimili bio je pravi pravcati šok

Kamere na leđima šest kljunastih dupina iz američke Nacionalne zaklade za morske sisavce, snimile su pregršt materijala u šest mjeseci snimanja.

Američka mornarica nedavno je pričvrstila kamere za dupine koji su trenirani da pomognu u prepoznavanju i pronalažnju podvodnih mina te za zaštitku američkih nuklearnih zaliha. Mornarica je dupine s kamerama pustila u zaljevu San Diego, a ono što su snimili je zaista zapanjujuće.

 

Kamere na leđima šest kljunastih dupina iz američke Nacionalne zaklade za morske sisavce, snimile su pregršt materijala u šest mjeseci snimanja, a Iako ovi dupini zapravo i nisu divlje životinje, dopušta im se da love u oceanu. Pretpostavka je bila da i oni koriste slične tehnike lova kao njihovi slobodni rođaci.

Za vrijeme lova dupini su se glasali u intervalima od 20 do 50 milisekundi, a detaljnom analizom utvrđeno je da se prilikom približavanja plijenu njihovo klikanje pretvara u zujanje pa zatim cviljenje. U kontaktu s plijenom, zujanje i škripanje su bili skoro konstantni sve dok riba nije progutana.

Jedu zmije

 

Znanstvenici su također ustanovili da su dupini ulovili više od 200 riba, ali su uvidjeli da za lov na neke ribe koriste i kamuflažu te razne tehnike, poput plivanja naopačke, kako bi što bolje promatrali plijen.

Utvrdili su da prilikom lova koriste i vid i zvuk, odnosno eholokaciju na daljinu, a vid na blizinu. Kamere su također otkrile da umjesto “nabijanja” svoje žrtve, koriste tehniku usisavanja kako bi lakše progutali svoj plijen. Dupini su ribu uvlačili sa strane dok su im usta bila širom otvorena, a mišići grla prošireni i jezik uvučen.

 

Isto tako, vidjeli su i da se dupini hrane zmijama. Do sada je zabilježen njihov interes za otrovnim gmazovima, ali na ovim snimkama vidi se da ih i jedu i to vrlo često. Jedan od dupina je pojeo čak sedam otrovnih žutih morskih zmija i niti od jedne mu nije bilo loše, prenosi National Geographic.