Ako imate strah od zmija ovo će vas itekako šokirati: Jedna od najvećih anakonda snimljena u gradu

Anakonde su vrlo važne u svojim ekosustavima, jer su one vrhunski predator i pomažu održavati ravnotežu u svojim okruženjima.

Anakonde su fascinantne zmije koje privlače pažnju ljudi zbog svoje veličine i impresivne snage. Anakonda (Eunectes murinus) je velika zmija koja se može naći u Južnoj Americi, u močvarama, rijekama i močvarnim šumama. Ova vrsta zmije može narasti do impresivne veličine, što ih čini jednom od najvećih zmija na svijetu. Najduža zabilježena anakonda imala je gotovo 10 metara, iako se većina odraslih primjeraka kreće u rasponu između 4 i 6 metara.

 

Anakonde su mesojedi i hrane se uglavnom sisavcima poput capybara, tapira, jaguara, a ponekad i drugih manjih zmija. Zanimljivo je da mogu progutati plijen cijelog, bez žvakanja, jer imaju čeljusti koje se mogu otvoriti dovoljno široko da prime velike životinje. Anakonde se često kreću u vodi, gdje su vrlo brze i spretne, a ponekad se mogu vidjeti kako leže na obalama rijeke ili močvare. No, neke od njih znaju svratiti i do gradova.

U Brazilu je tako jedan golemi primjerak anakonde snimljen kako gmiže u neposrednoj blizini grada, a snimka je na kraju postala viralna na Twitteru i više od 600 tisuća pregleda.

Vrhunski predatori

Anakonde su jedna od nekoliko vrsta zmija koje su polimorfne, što znači da mogu mijenjati boju i uzorak na svojoj koži. To im pomaže u kamuflaži i čini ih manje vidljivima za plijen i potencijalne grabežljivce.

 

Anakonde su vrlo važne u svojim ekosustavima, jer su one vrhunski predator i pomažu održavati ravnotežu u svojim okruženjima. Međutim, kao i mnoge druge vrste zmija, anakonde su često žrtve lova zbog svoje veličine i atraktivnosti za turiste i zbiratelje. To je dovelo do smanjenja njihove populacije u nekim područjima, zbog čega su stavljene na popis ugroženih vrsta.