Čudesni prizor drva koje gori iznutra šokirao milijune: Šokirat ćete se kada shvatite o čemu se radi

Prizor kao iz SF filmova, ali postoji logično objašnjenje.

Vatra je oduvijek intrigirala čovječanstvo svojom snagom i tajanstvenošću. No, jeste li se ikada zapitali kako plamenovi uspijevaju gorjeti unutar drva? Ovaj fenomen, koji se može promatrati u vatrama ili kaminima, krije uzbudljive fizičke procese koji se odvijaju na mikroskopskoj razini.

 

Twitterom se proširio video na kojem drvo gori iznutra, a pogledalo ga je više od 6,4 milijuna ljudi. Mnogi su se pitali kako dolazi do ovog fenomena… Jedan vatrogasac tvrdi da drvo izgara iznutra kada ga pogodi grom.

Na prvi pogled, drvo izgleda kao tvrdi i nepropusni materijal. Međutim, unutar njega krije se složena mreža kanala i struktura, koje omogućuju da vatra proždire i tinja unutar drveta. Tajna leži u tri ključna elementa: gorivo, kisik i toplina.

Fascinantan prizor

 

Gorivo je sama drvena tvar, koja je zapravo kombinacija organskih spojeva. Ovi spojevi, poput celuloze i lignina, čine glavnu strukturu drva. Kada se drvo izloži visokim temperaturama, ti spojevi počinju razgraditi, stvarajući plinove i krute ostatke. Ovi plinovi, koji uključuju vodenu paru, ugljični dioksid i druge spojeve, postaju gorivo koje podržava vatru unutar drva.

 

No, za sagorijevanje goriva potreban je kisik. Drvo je prošarano mikroskopskim kanalićima, koji služe kao putovi za prijenos kisika do mjesta gdje se proces sagorijevanja odvija. Ti kanali su poznati kao kapilare, a njihova struktura omogućuje protok zraka unutar drva. Kada se drvo zagrije, zrak se širi unutar kapilara, omogućujući kisiku da dopre do gorivih plinova. Tako se osigurava kontinuirani dotok kisika potreban za održavanje plamenova unutar drva.

 

Konačno, tu je i toplina – ključni čimbenik za održavanje vatre. Kada se drvo izloži dovoljnoj toplini, dolazi do procesa poznatog kao piroliza. Piroliza je kemijska reakcija koja se događa kada se organska tvar, poput drveta, raspadne pod utjecajem visokih temperatura bez prisustva dovoljne količine kisika. Kroz pirolizu, drvo otpušta zapaljive plinove koji podržavaju plamenove unutar drva.