Želite se riješiti komaraca iz vrta? Ove četiri biljke u tome vam mogu pomoći

Bez pribjegavanja korištenju zagađujućih kemikalija ili insekticida, komarce možete otjerati uz pomoć ovih biljaka.

Komarci su nas ove godine, ranije nego ikad, počeli maltretirati i piti nam krv, a što nam tek slijedi nakon silnih kiša i visokih vodostaja teško je i zamisliti.

Za vas koji živite u kućama evo nekoliko savjeta kako vaš vrt učiniti negostoljubljivim za krvopije i tako si barem malo olakšati živote.

Bez pribjegavanja korištenju zagađujućih kemikalija ili insekticida, komarce možete otjerati uz pomoć ovih biljaka:

 

1. Limunska trava

Repelentno djelovanje citronele na komarce je dobro poznato, toliko da se ekstrakti ove biljke često nalaze među sastojcima repelenata na tržištu.

 

Komarci mrze miris ove nama ljudima vrlo ugodne biljke koji ih stoga drži podalje.

 

Možete ju uzgajati u vrtu ili u posudama na balkonu ili čak u stanu.

Tijekom ljeta možete ju držati na suncu ili čak u blago zasjenjenim mjestima – ali ne zaboravite ju zalijevati svaki dan.

 

2. Lavanda

Lavanda je također vrlo učinkovita biljka za prirodno tjeranje komaraca.

 

I u ovom slučaju riječ je o biljci koju je vrlo lako održavati, koja oduševljava svojim bojama i mirisom, a može se koristiti i za pripremu dekokta ili prirodnih parfema.

 

Ima dvostruku funkciju kada su u pitanju komarci.

 

S jedne strane svojim mirisom tjera dosadne insekte, a s druge, zahvaljujući svojim umirujućim i antiseptičkim svojstvima, smanjuje peckanje i svrbež koji proizlaze iz uboda.

 

3. Stablo čaja

Intenzivna aroma biljke čajevca (poznate i kao stablo čaja ) vrlo je učinkovita u tjeranju komaraca i drugih dosadnih insekata.

 

I u ovom slučaju, kao i u slučaju lavande, repelentnim svojstvima dodaju se antiseptička i protuupalna svojstva, koja nam pomažu da brzo izliječimo ubode insekata.

Stoga, osim uzgoja sadnice čajevca u vrtu ili na terasi, bilo bi dobro da sa sobom uvijek nosite bočicu eteričnog ulja čajevca.

 

Nakon uboda dovoljno je samo nekoliko kapi nanijeti na mjesto koje vas svrbi kako biste već nakon nekoliko minuta osjetili olakšanje.

 

4. Drvo cimeta

Nekoliko je eksperimenata pokazalo učinkovitost stabla cimeta kao repelenta za odrasle komarce.

 

Ali to nije sve: pokazalo se da jak miris ove biljke ima moć čak i ubiti ličinke ovog kukca.

 

Držanje na balkonu očito je nemoguće, pa možete iskoristiti repelentnu moć njegova eteričnog ulja.

 

Dovoljno je nekoliko kapi otopiti u zdjelici vode koju ćete ostaviti u stanu kako biste otjerali komarce, piše Novi list.