Ima li razloga za paniku? Opaki ubojice koji će vas loviti i po nekoliko stotina metara stigli u Europu

Vrlo otrovni kukci veći su od osa i dolaze iz istočne Azije, prema Kraljevskom društvu za zaštitu ptica (RSPB).

Stručnjak za štetočine upozorio je da su se azijski stršljeni, koji će vas loviti gotovo cijeli kilometar, ponovno vratili u Veliku Britaniju.

 

Vrlo otrovni kukci veći su od osa i dolaze iz istočne Azije, prema Kraljevskom društvu za zaštitu ptica (RSPB). U Ujedinjeno Kraljevstvo ne stižu prirodnim putem, što nameće pitanje kako su dospjeli ovdje?

Pa, Prirodoslovni muzej kaže da su azijski stršljeni prvi put ‘napali’ Francusku 2004. nakon što ih je dovezao teretni brod, a brojna su viđenja zabilježena diljem zapadne Europe.

 

Ne baš dobre vijesti

 

A sada, Stuart Halliday, vlasnik tvrtke Kill and Cure Pest Control, ima stvarne dokaze da su se vratili u zemlju. Stuart je za The Sun rekao: “Stršljeni će vas loviti pola milje (oko 800 metara) i također će ostati iznad vode čekajući vas do 30 minuta. To znači da ako zaronite u jezero da biste pobjegli od njih, morate moći zadržati dah pola sata.”

Također je rekao da azijski stršljeni proizvode do sedam puta više otrova od osa i da su tamnije boje. Iako stršljeni nisu smrtonosni, 42-godišnjak tvrdi da bi njihov ubod mogao biti koban ako ne reagira dobro na vaše tijelo.

 

Kako bi se zaštitio, rekao je: “Ako ste u svojoj šupi s jednim, odmah uđite u svoju kuću. Odmah zatvorite vrata i prozore – oni će tražiti načine da uđu unutra i potjeraju vas. Oni također vole feromone – ako imate vodicu poslije brijanja ili parfem i sumnjate da je gnijezdo blizu vas, oni će slijediti vaš miris.”

 

Ipak, nije sve tako crno…

 

Poznato je da insekti desetkuju lokalne populacije pčela, koje su vitalne za proizvodnju hrane. Također ciljaju na košnice – često čekaju da pčele odu kako bi ih napale.

 

Inače se azijski stršljeni ne smatraju prevelikom opasnošću za ljude.

 

Profesorica Helen Roy, ekologinja u britanskom Centru za ekologiju i hidrologiju, također je rekla za Mirror: “Azijski stršljen općenito nije agresivan, iako ubodi mogu biti bolni. Vrlo mali broj ljudi može biti alergičan na ubod.”