Nevjerojatan dokaz koliko je Zemlja još uvijek neistražena: Znanstvenici pronašli čak pet tisuća novih vrsta životinja

Morsko dno CCZ-a, koje se nalazi na dubini od oko 4 do 6 kilometara ispod površine oceana.

Otkriveno je više od 5.000 dosad nepoznatih vrsta životinja u mračnim i netaknutim dubinama u Tihom oceanu, pokazuje nova studija. No istraživači upozoravaju da bi uskoro mogli biti istrijebljeni zbog dubokomorske eksploatacije.

 

Clarion-Clipperton zona (CCZ) je zona loma – velika ožiljak izobličenog morskog dna nastao zbog tektonskih pomaka ploča – koja se proteže od Meksika do Havaja i pokriva oko 6 milijuna četvornih kilometara, što je otprilike 3,5 puta površine Aljaske.

Morsko dno CCZ-a, koje se nalazi na dubini od oko 4 do 6 kilometara ispod površine oceana, prekriveno je kuglastim čvornovima veličine krumpira koji su bogati visoko traženim metalima poput mangana, kobalta i nikla, kao i malim koncentracijama izuzetno vrijednih elemenata rijetkih zemlji. To je učinilo tu regiju izuzetno atraktivnom za tvrtke koje se bave dubokomorskom eksploatacijom.

 

Vjerojatno ih ima i više

 

U studiji objavljenoj u časopisu Current Biology u četvrtak (25. svibnja), istraživači su sastavili prvi sveobuhvatni popis vrsta životinja pronađenih u toj regiji koristeći podatke iz više od 100.000 zapisa prikupljenih tijekom istraživačkih putovanja. Nova baza podataka, poznata kao popis CCZ-a, sadrži 5.580 vrsta životinja, od kojih je samo 438 službeno imenovano. No istraživači procjenjuju da u CCZ-u zapravo može živjeti između 6.000 i 8.000 vrsta životinja i da između 88% i 92% njih može biti nepoznato.

U CCZ-u ima toliko divnih vrsta”, rekla je voditeljica studije Muriel Rabone, dubokomorska ekologinja iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. “S mogućnošću rudarenja koje se približava, dvostruko je važno da saznamo više o ovim stvarno nedovoljno proučenim staništima.”

 

Biološka raznolikost u CCZ-u vrlo je visoka. Vrste na popisu pripadaju 27 vrsta koje se dalje mogu podijeliti u 49 razreda, 163 reda, 501 obitelj i 1.119 rodova.

 

Kome pripada ta zona?

 

Najbrojnija vrsta je artropodi – beskralježnjaci s izvanjskim oklopom poput morskih pauka, račića i rakova – koji čini 27% baze podataka; slijede annelidi, odnosno segmentirani crvi, koji čine 18% popisa; i nematode, odnosno nesegmentirani crvi, koji čine 16% navedenih vrsta. Ostale skupine uključuju koralje i meduze, porifere ili spužve, mekuše koje uključuju morske golaće, dvijuške i glavonošce te gotovo neuništive tardigrade.

 

Od imenovanih vrsta navedenih u popisu CCZ-a, samo su šest zabilježene izvan CCZ-a, što sugerira da većina nepoznatih vrsta također pripada toj regiji, prenosi Live Science.

Cijela CCZ nalazi se izvan nacionalne nadležnosti bilo koje zemlje i stoga je upravlja Međunarodna morska tijela Ujedinjenih naroda. Dubokomorska eksploatacija u područjima izvan nacionalne nadležnosti trenutno je zabranjena. No Međunarodna morska tijela mogu dodijeliti ugovore rudarskim tvrtkama za istraživanje potencijalnih mjesta dubokomorske eksploatacije. Do sada je Međunarodna morska tijela dodijelila 17 ugovora u CCZ-u, koji pokrivaju 1,2 milijuna četvornih km.

 

Prijeti im istrebljenje

 

Utjecaj tih istraživačkih ispitivanja trenutno je ograničen. No Međunarodna morska tijela mogla bi početi dodjeljivati punopravne rudarske ugovore već u srpnju 2023., nakon isteka roka za članice da se slože o novim propisima o rudarenju. Ako se ne postigne sporazum, tvrtke mogu početi podnositi zahtjeve za ugovore na temelju nacrta propisa koji nude vrlo ograničenu zaštitu okoliša, izvijestio je New Scientist.

 

Dubokomorska eksploatacija potencijalno bi mogla utjecati na morski život na nekoliko načina, uključujući uništavanje morskog dna, onečišćenje bukom, onečišćenje svjetlom i sedimentne plime koje izravno ispuštaju otpadne proizvode rudarstva u stup vode, prema Koaliciji za očuvanje dubokog mora, grupi koja okuplja više od 100 nevladinih organizacija.

 

Istraživači studije tvrde da je nužno što prije provesti dodatne studije o neimenovanim vrstama navedenim na popisu CCZ-a kako bi rudarske tvrtke mogle razviti načine minimiziranja njihovog utjecaja na morsko okruženje.

“S dijeljenjem ovog planeta s tom nevjerojatnom biološkom raznolikošću, imamo odgovornost razumjeti je i zaštititi”, rekla je Rabone.