Iz statue ISUSA HRISTA počela je da curi voda koju su vernici SKUPLJALI I PILI – proglašena je SVETOM VODICOM, ali onda je usledio Š-O-K! Ovo niko nije očekivao

Iako katolici u Indiji predstavljaju samo oko 1,5% stanovništva, čini se da su prilično jaka i verna zajednica. I razumećete zašto kada čujete priču o tome šta se dogodilo kada je statua Isusa u Bombaju u Indiji počela da curi voda.

Sveštenik i veoma aktivne katoličke laičke organizacije u Mumbaju promovisale su ideju da je voda koja kaplje sa stopala Isusove statue znak od Boga. Stotine vernika hrlilo je na krst koji kaplje, skupljajući i konzumirajući “svetu” drenažnu vodu za koju su verovali da će izlečiti sve bolesti.

 

Ali onda se ključan lik pojavio.

 

Sanal Edamaruku, koji je slučajno predsednik Indijskog racionalističkog udruženja, pozvan je u Delhi studio TV9, nacionalnog kanala iz Mumbaja, da prokomentariše ovo pitanje.

 

Ne radi se o čudu

Tokom programa, Edamaruku je odbacio mogućnost čuda, ali naravno, nije mogao dati nikakvo naučno objašnjenje bez istrage. Kanal ga je potom pozvao da poseti Mumbai i nastavi istragu. I tako je i učinio. Kada je otišao tamo, izbliza je pogledao obližnji toalet i povezani drenažni sistem koji je prolazio ispod betonske osnove krsta.

 

Uklonio je kamenje iz odvoda i otkrio da je zapušen. Bilo je vrlo jednostavno: voda iz toaleta, koja je bila blokirana u zapušenom sistemu za odvodnjavanje, kapilarnim delovanjem se prenosila u susedne zidove i podnožje krsta, kao i u sam drveni krst. Voda je izašla kroz rupu za ekser i spustila se preko stopala statue.

 

Problem vodovoda

Jednostavno rečeno: to je bio problem vodovoda. Ali katoličkoj zajednici se nije dopalo Edamarukuovo objašnjenje. Lideri dve katoličke laičke organizacije podigli su optužnicu protiv njega po članu 295A indijskog krivičnog zakona. Ovo tereti osobu za “namerno povređivanje religioznih osećanja i pokušaj zlonamernih radnji koje imaju za cilj da naruše verska osećanja bilo koje klase ili zajednice”.

 

Pošto bi ga to odvelo pravo u zatvor bez ikakve šanse za kauciju (ili čak atentat), Edamaruku je odleteo u Finsku u samonametnuto izgnanstvo.