Je li zapravo opasno zaspati ili ići van s mokrom kosom? Evo što vam se može dogoditi

Često čujemo da ne ostavljamo kosu mokrom dulje vrijeme ili da ne izlazimo mokre kose van, naročito po hladnom vremenu jer ćemo se prehladiti.

Često smo kao djeca slušali kako nije zdravo ići spavati s mokrom kosom, a o odlasku iz kuće u takvom stanju da ne govorimo. Mnogi će reći da su to samo priče i nagađanja roditelja i baka i djedova, no u tome ima i istine.

 

Specijalistica obiteljske medicine, doktorica Branislava Ilić u razgovoru s 24sata objasnila je zašto to nije nimalo dobro prakticirati.

“Često čujemo da ne ostavljamo kosu mokrom dulje vrijeme ili da ne izlazimo mokre kose van, naročito po hladnom vremenu jer ćemo se prehladiti. Kada je u pitanju prehlada, gripa, upala sinusa i neke druge upalne bolesti koje se povezuju s mokrom kosom onda moramo naglasiti da upala bez uzročnika upale nije moguća, dakle mora postojati bakterija, virus ili gljivica koja će upalu uzrokovati. Ako je podloga na kojoj se uzročnik razmnožava k tome vlažna i topla to će mu pružiti dobre uvjete i bolest će napredovati. Upravo to omogućavamo mokrom kosom”, pojašnjava.

 

Što kaže stručnjakinja

 

Nije dobro ni spavati s mokrom kosom…

“Veća je opasnost od razvoja gljivičnih infekcija vlasišta posebice ako se ide spavati mokre kose. Vlaga prodire u jastuk skupa s oljuštenim stanicama vlasišta te tako stvara leglo gljivica Malassezia koje trebaju vlažnu okolinu, a dovode do svrbeži vlasišta posebno kod osoba koje imaju seboreični dermatitis vlasišta, kada je pojačano lučenje lojnih žlijezda. Može se razviti i plijesan koja također nije poželjna u kosi”, otkriva dr. Ilić.

 

Za kraj je zaključila:

 

“Kada govorimo o estetici onda svakako ne preporučujem da idete s mokrom kosom u krevet na spavanje jer će se više uplesti i zamrsiti a i lomljivija je od suhe kose te može doći do velikog gubitka dijelova vlasi što smanjuje gustoću kose. Sve navedeno je različito primjenjivo kod različitih ljudi imajući u vidu našu različitost, navike, dob, imunitet, kvalitetu kose”.