OVA ŠKOLA JE PRVA UVELA UNIFORME U SRBIJI: RODITELJIMA PAO KAMEN SA SRCA, ĐACI UČINILI NEVJEROVATNU STVAR

Osnovna škola “Prota Stevan Popović” iz Čumića, kod Kragujevca, prva je u Srbiji koja je uvela uniforme, i to ni manje a ni više, nego na inicijativu samih učenika, a u svemu im je pomogao direktor Aleksandar Jovanović.

Kako je ispričao za Telegraf.rs, ideja se rodila kada su se na đačkom parlamentu kao jedna od tema spomenule socijalne razlike, te su svi zajedno pokušali da pronađu način kako se nijedan mališan ne bi izdvajao od drugih u bilo kom smislu.

– Đaci su primijetili da se neka djeca drugačije oblače od drugih. Ja sam rekao da razlike u oblačenju mogu da se saniraju samo putem uniformi, njima je to bilo interesantno, mada smo imali i anketu gdje je 6. razred tražio uniforme, a pretpostavljam da su im roditelji to predložili. Malo su istraživali gdje postoje uniforme, kako izgledaju i riješili su kakav dizajn žele, osmislili duks, boju za dječake i djevojčice i tako smo počeli – priča Jovanović.

 

Čim su napravili probni model, đaci su išli od razreda do razreda i pokazali proizvod drugarima. Oduševljenje je, prema njegovim, bilo veliko, te danas ne postoji nijedan đak koji se ne pridržava nošenja uniforme, iako ih niko na to ne primorava.

 

– Imali smo možda jednog đaka kojem se ideja nije dopala, ali na kraju je kupio uniformu i nosi je svaki dan, iako nema nikakve prisile. Osjeća se veća pripadnost školi, svi su se složili od roditelja do školskog odbora – potvrđuje direktor.