PLEME SA NAJLEPŠIM LJUDIMA NA SVETU VERUJE DA DETE SAMO BIRA PORODICU U KOJOJ ĆE SE RODITI: Najlepši običaji iz Afrike

Kada žena, pripadnica plemena Himba odluči da ima dete, ona odlazi u šumu gde osluškuje u želji da čuje pesmu deteta koje želi da ga baš ona rodi.

Pripadnici plemena Himba se smatraju najuspešnijim stočarima Afrike. Iako su se veovima susretali sa mnogo izazova, nesreća zbog ratova i vremenskih nepogoda, oni su uspeli da se oporave i sačuvaju svoj jedinstveni identitet.

 

Vlada Namibije odredila je striktna pravila za očuvanje njihovog društva i zaštitila ih je od uticaja spoljne kulture.

Po čemu se razlikuju pripadnici plemena Himba od ostatka sveta?

 

Ovaj narod važi za najlepše afričko pleme. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjske kože u raznim bojama, a odrasle žene nose jednostavne kožne ogrtače i kožne čarape kako bi zaštitili svoje noge od otrovnih životinjskih ugriza.

 

Telo im je premazano blatom kao zaštita od sunčevog zračenja.

 

Posebno su zanimljive žene jer kosu i telo mažu mešavinom maslaca ipigmenta okera, dobijajući tako crvenkastu nijansu koja predstavlja zemlju i plodnost, te krv kao simbol života.

One se ne kupaju, birajući da koriste aromatične biljke i smolu umesto toga. Frizura je jako važna za pripadnike plemena Himba jer ukazuje na uzrast, socijalni i bračni status. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu pozadi kada se ožene.

 

Žene nose neverovatno složene stilove koji se menjaju u zavisnosti od toga da li su u braku i koliko su stare. Deca imaju dve pletenice, a od početka puberteta devojačke pletenice su prebačene napred na lice.

Porodični život

 

U plemenu Himba veruju da dete samo bira roditelje. Jedino što ne može da izabere je kada će da ga rode, već mora da sačeka dok se majka ne odluči da ima dete.

 

Kada žena poželi da postane majka, ona ode u šumu i meditira dok ne čuje pesmu deteta koje želi da ga ona rodi. Tek kada čuje tu pesmu, ide da nađe muškarca koji će biti otac tog deteta. Kada ga pronađe, ona ga uči ovu pesmu i pre nego fizički začnu dete, oni pevaju pesmu kako bi ga prizvali.

 

Međutim, tu pesmu moraju da nauče i babice i druge žene u selu, kako bi njime dočekali dete kada se rodi. Ta pesma će kasnije pratiti dete kroz život.

 

Decu čuvaju žene i ostala deca iz plemena, a muškarci su često odsutni od kuće na duži vremenski period.