Ronioci snimili nevjerojatan prizor na morskom dnu: Naišli su na divovskog gmaza teškog čak 400 kilograma

Najveća vrsta je kožarica, koja može narasti do 2,5 metara u duljinu i težiti više od 900 kilograma.

Morske kornjače su jedna od najljepših i najfascinantnijih stvorenja u oceanima i morima. One su velike, snažne i sposobne preplivati velike daljine, a istovremeno su nježne i graciozne.

 

Kornjače su gmazovi koji pripadaju porodici Cheloniidae. Postoje sedam vrsta morskih kornjača, a sve se nalaze na popisu ugroženih vrsta. Njihov životni vijek može biti od 50 do 100 godina, ovisno o vrsti.

Morske kornjače su velike životinje. Najveća vrsta je kornjača kožarica, koja može narasti do 2,5 metara u duljinu i težiti više od 900 kilograma. Najmanja vrsta morske kornjače je kornjača kratkog repa, koja može narasti do samo 60 centimetara u duljinu i težiti samo 40 kilograma.

 

No, samo da steknete dojam koliko mogu narasti i kolike su u usporedi s čovjekom, najbolje se vidi u snimci koja se pojavila na Twitteru, na kojoj se pak vidi kornjača koja teži oko 400 kila.

Zanimljivosti o morskim kornjačama

 

Kornjače se hrane raznim stvarima, ovisno o vrsti. Neki se hrane planktonom, dok drugi jedu ribu, koralje, alge i druge biljke. Kornjače koriste svoje oštre kljunove da bi probili koralje i školjke kako bi došli do hrane.

 

Jedna od najzanimljivijih stvari o morskim kornjačama je njihov životni ciklus. Morske kornjače se pare u moru, a ženka će potom odložiti jaja na obalu. Mlade kornjače izlegu se iz jaja nakon nekoliko tjedana, a onda odmah krenu prema moru. Neki stručnjaci tvrde da se mlade kornjače orijentiraju prema moru tako da prate sjaj mjeseca na oceanu.

 

Morske kornjače mogu putovati velike udaljenosti u potrazi za hranom ili u potrazi za mjestom gdje će se pariti. Neke vrste, poput kornjače zelene, mogu putovati preko tisuću kilometara u jednom pravcu. Kornjače koriste magnetsko polje Zemlje kako bi se orijentirale tijekom ovih dugih putovanja.

 

Ugrožena vrsta

Kornjače su važne za ekosustav mora i oceana. One pomažu održavati ravnotežu u morskom svijetu jer su one hrana za neke druge morske životinje, a istovremeno jedu alge koje se mogu brzo razmnožavati i uništiti koraljne grebene. Osim toga, morske kornjače su i važan turistički resurs. Mnoge turističke destinacije diljem svijeta nude posjetiteljima priliku da vide morske kornjače u prirodnom okruženju, a neke destinacije čak nude i programe zaštite i očuvanja ovih životinja.

 

Nažalost, morske kornjače su ugrožena vrsta, a mnogi čimbenici pridonose tome, uključujući gubitak staništa, prekomjerni lov i ribolov, onečišćenje mora i klimatske promjene. Zbog toga je važno da se poduzmu mjere zaštite kako bi se očuvala ova važna vrsta.

 

Morske kornjače su također poznate po svom dugovječnom kulturnom značaju. One su bile prisutne u ljudskoj kulturi tisućama godina i igrale su važnu ulogu u mitologiji i obredima mnogih naroda širom svijeta. U nekim kulturama, poput kulture Maora na Novom Zelandu, kornjače su simbol dugovječnosti, mudrosti i snage.

https://t.co/kWbIOBD7Uz