Zastrašujuća priča o najpoznatijem brodu duhova: Posadu su pronašli okrenutu prema suncu s otvorenim ustima…

Prema brojnim izvješćima u to vrijeme, obližnji brod primio je čudan poziv u pomoć s Ourang Medana, govoreći da je cijela posada u radionici mrtva.

Brodovi duhovi mogu zvučati kao znanstvena fantastika, ali postoji jedan koji je desetljećima intrigirao moreplovce i znanstvenike zbog brodova u Indoneziji kojima su stigla izvješća o misterioznim pozivima u pomoć. Vjeruje se da je SS Ourang Medan doživio brodolom 1940-ih u Malajskom tjesnacu nakon što je posada navodno poginula. Tijekom godina postavila su se mnoga pitanja o tome što se stvarno dogodilo i je li brod uopće postojao?

 

Prema brojnim izvješćima u to vrijeme, obližnji brod primio je čudan poziv u pomoć s Ourang Medana, govoreći da je cijela posada u radionici mrtva, a radiooperater je zatim poslao još jednu posljednju poruku. “Svi časnici, uključujući kapetana, mrtvi, vjerojatno je cijela posada mrtva”, rečeno je. Nakon nerazumljive bure Morseove abecede, jezivo su rekli: “Umiremo”.

Bilo je izvještaja da je američki brod nazvan Silver Star otišao odgovoriti na poziv u pomoć, sa skupinom muškaraca koja je pronašla potpuno mrtvu posadu (uključujući psa) kako leži na leđima s licima okrenutim prema suncu, širom otvorenih usta. Dok je Silver Star krenuo tegliti brod navodno je izbio požar u njegovoj utrobi, prije nego što je eksplodirao i onda nestao.

 

Moguća objašnjenja

 

Sada, postoji niz problema s prikazima onoga što se dogodilo. Prvo, nema spomena o registraciji broda u registrima brodova Lloyd’s, niti bilo kakvom službenom zapisu o sceni koja se susrela s posadom Silver Stara ili eksploziji koja je uslijedila. Čak nikada nije postojao točan potvrđen datum, a razne novine su navodile godine od 1940. do 1947. ili 1948., što je neke navelo da vjeruju da je to samo pomorski mit. Prema Ripley’s Believe it or Not, franšizi koja se bavi bizarnim i neobjašnjivim događajima, postoji niz objašnjenja za ono što se moglo dogoditi.

 

“Što se tiče nesretne posade, pojavljuju se razne mogućnosti”, objašnjava njihova web stranica. “Piratski napad sigurno ne bi bio isključen, ali većina izvještaja tvrdi da su tijela uglavnom bila neozlijeđena. Okolnosti upućuju na moguće ispuštanje opasnih plinova, a iznesena je mogućnost nadnaravnog ili nadzemaljskog incidenta, a to je nemoguće provjeriti”, navodi se.

 

“Ovdje ima toliko stvari koje ne drže vodu, ali jedno je sigurno: slučaj je jedan od najfascinantnijih u povijesti nautike, i poput identiteta Jacka Trbosjeka i bezbrojnih drugih neriješenih misterija, upravo je nemoguća priroda ta koja nastavlja zarobljavati naše mašte”, stoji u tekstu.