ZBOG OVE LJUDSKE OSOBINE KAIN JE DIGAO RUKU NA BRATA: Kad je ubio Avelja obratio se Bogu i otkrio od čega STRAHUJE

Zašto je Kain ubio Avelja mnogi se i danas pitaju, dopustio je da ga obuzmu zavist i ljubomora, jedna od najgorih ljudskih emocija.

Mnogi smatraju da je svako od nas potencijalni nasilnik i da je to prosto deo čovekove prirode, te da društvene i socijalne okolnosti to uređuju i suzbijaju. Ipak, postoje i oni koji se ne slažu sa ovom tezom, a ono što je činjenica jeste da devijantne pojave postoje od kad je sveta i veka.

 

Biblijske ličnosti Kain i Avelj služe kao primer prvog ubistva koje se dogodilo. Čak ni činjenica da su braća nije sprečila Kaina da liši života svog brata, a motiv ubistva je poražavajuć.

 

Prema verovanju Kain je ubio Avelja iz zavisti: Kain je zavideo Avelju zato što je Bog primio Aveljevu od srca prinetu žrtvu. Tako biva i do danas: zavist je glavni uzrok svakoga bratoubistva. A svako ubistvo je bratoubistvo jer svi ljudi su – braća.

U Postanju 4:13-14, ubrzo pošto je ubio svog brata Avelja: “Kain reče Gospodu: Kazna je moja suviše velika da je mogu izdržati. Gle, teraš me danas iz ove zemlje, biću sakriven daleko od lica tvoga, biću skitač i potukač po zemlji i koji me god udesi, ubiće meʾ”.

 

Zavist je nažalost i danas prisutna među ljudima, a negativan sled okolnosti zbog negativnih osećanja zavisti i ljubomore vrlo često vodi u bolest. Nastaju opšte nezadovoljstvo, stres, nervoza, mržnja, patnja, pad imunog sistema i nemir u duši. Možete zaključiti da je ovaj problem možda i veći nego što se na prvi pogled može naslutiti.

 

Narušavanje međuljudskih odnosa, čirevi na želucu, srčana aritmija, gorušica, glavobolja, poremećaj sna i slično samo su neki od simptoma koje možete osetiti usled ozlojeđenosti, nezdrave ljubomore i zavisti.

Rešenje

 

Zašto se osećam loše zbog uspeha te osobe? Kako njen uspeh može naškoditi meni? Zašto imam potrebu da negativno reagujem? Zbog čega se osećam ugroženo?

 

Kada postavite sebi ova pitanja, odgovori će vas sasvim sigurno iznenaditi. Tačnije, nedostatak odgovora će biti dovoljan pokazatelj da nema razloga za negativne emocije. Tako ćete mnogo lakše rešiti problem zavisti i ljubomore s negativnim konotacijama, jer ćete razumeti problem i imati neka rešenja na vidiku.