Znanstvenici objavili neočekivano upozorenje: Nešto se događa s New Yorkom, grad je počeo tonuti

Studija je izračunala da u New Yorku postoji više od milijun zgrada s kumulativnom masom od približno 764 000 000 000 kilograma.

Većina ljudi kada zamisli New York City, vjerojatno vidi u glavi brojne nebodere i građevine toliko visoke da im se ne vidi vrh, ali sada su znanstvenici zabrinuti da grad tone upravo pod njihovom težinom. Do tog je zaključka doško nakon što su u rezultatima nove studije uočili slijeganje otiska nakon što je geologija ispod grada modelirana i uspoređena sa satelitskim podacima. Studiju su proveli geolog Tom Parsons iz Geološkog instituta Sjedinjenih Američkih Država i kolege sa Sveučilišta Rhode Island, koji su otkrili da pod težinom brojnih nebodera NYC tone za jedan do dva milimetra godišnje.

 

Do tonuća može doći zbog pomicanja mekih sedimenata i same težine tereta na tlu koji ga gura prema dolje.

Studija je izračunala da u New Yorku postoji više od milijun zgrada s kumulativnom masom od približno 764 000 000 000 kilograma.

 

Opasnost od poplava

 

Iako bi nekoliko milimetara slijeganja godišnje moglo zvučati kao ništa, neki dijelovi grada tonu brže, s izračunima koji pokazuju da mjesto uzorka u donjem Manhattanu iznosi 294 milimetra, prenosi Indy100.

 

Kako bi izračunali stope slijeganja, stručnjaci su svoje modeliranje usporedili sa satelitskim podacima koji su mjerili visinu kopnene površine. Znanstvenici upozoravaju da treba razmisliti o gradovima kao što je NYC, koji je dom za 8 milijuna ljudi, posebno s obzirom na porast razine mora i sve veći rizik od poplava.

 

Parsons je objasnio: “Svrha rada je podizanje svijesti o tome da bi svaka dodatna visoka zgrada izgrađena na obali, rijeci ili jezeru mogla doprinijeti budućem riziku od poplava.”