Počeo peti protest protiv nasilja u Beogradu. Da li je ovo početak kraja Vučića? Šta vi mislite?

Okupljeni na petom protestu “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, 3. jun 2023.

 

U Beogradu je počeo peti protest “Srbija protiv nasilja”.

 

Desetine hiljada građana izlazilo je na ulice Beograda do sada na poziv dela opozicije nezadovoljni reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 osoba.

 

Skup je, kao i do sada, počeo ispred Skupštine Srbije.

 

Prema najavama organizatora, odatle će se krenuti u šetnju obližnjim ulicama da bi se došlo do Predsedništva Srbije gde se nalazi kancelarija predsednika Aleksandra Vučića.

Organizatori su najavili da će građani moći da napišu poruke predsedniku koje će biti u knjigama utisaka ostavljene na nekoliko punktova oko Predsedništva.

 

Građani su pozvani da ponesu po jedan cvet.

 

Danas je mesec dana od tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” kada je 13-godišnji učenik ubio osam đaka i radnika obezbeđenja, a ranio je šest učenika i nastavnicu.

 

Jedna povređena devojčica je kasnije preminula i ona je deseta žrtva.

Dan kasnije, 4. maja, u selima Malo Orašje i Dubona kod Beograda 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba. Napadač je uhapšen i priznao je zločin.

 

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje. U međuvremenu je ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku.

 

Građani koji protestuju zahtevaju ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

 

Traži se i smena Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy.

Istovremeno i skup desnice zbog Kosova

Protest su u isto vreme najavili i desno orijentisani Antiglobalisti Srbije. Ova grupa je navela da hoće da se pridruži protestu “Srbija protiv nasilja” sa zahtevom da se “zaustavi nasilje” nad Srbima na Kosovu.

 

Na Telegram kanalu ove grupe je objavljeno da je trenutno “najveće nasilje” nad Srbima na Kosovu.

Poslednjih nedelju dana pojačane su tenzije na severu Kosova nakon što je kosovska policija uvela novoizabrane gradonačelnike albanske nacionalnosti na njihova nova radna mesta – u zgrade opština sa srpskom većinom.

 

Ova grupa je zakazala svoj skup u blizini mesta gde se organizuje i protest “Srbija protiv nasilja”.