ČUVENI PROFESOR IVETIĆ O SUPERĆELIJSKOJ OLUJI: Prognoze su CRNE, otkrio stvar koju do sad nismo znali

Superćelijska oluja, koja je obilježila prošlu nedjelju, nosila je krovove i lomila grane. Ogroman broj stabala izvaljen je iz korijena i leže tako, čekajući da ih neko skloni. Šteta još nije konačno popisana, ali je sigurno da će sanacija trajati godinama. Vladan Ivetić, profesor pošumljavanja na Šumarskom fakultetu, dao je savjet šta da se učini kako bi prilikom neke naredne vremenske nepogode šteta na drvoredima u gradovima, ali i u šumama, bila manja.

 

Značajnu štetu pretrpjelo 2.000 hektara

Ivetić kaže da je, prema preliminarnim podacima, 2.000 hektara pretrpjelo značajnu štetu u superćelijskim olujama. Konačni podaci biće poznati tek za nekoliko mjeseci, ali je jasno da je Vojvodina pretrpjela najveću štetu.

 

– Posljedice ćemo svi osjetiti, a ovo je situacija na koju ćemo morati da se naviknemo – ističe profesor Ivetić za RTS.

Objašnjava da ćemo zbog klimatskih promjena imati učestalije i izraženije vremenske nepogode, vjetrove, ekstremne temperature, a da je na nama da se adaptiramo na nove uslove.

 

Zamijeniti drveće staro 20, 30 godina, rješenje je u pošumljavanju

 

Profesor Ivetić je, komentarišući štetu na drvoredima u urbanim sredinama, rekao da treba zamijeniti drveće koje je 20, 30 godina staro i koje je obavljalo korisne funkcije, a koje mlado drveće ne može da nadomjesti.

 

Rješenje je, kaže, u podizanju mešovitih drvoreda u gradovima i pošumljavanju koje će omogućiti veći diverzitet.

 

“I u gradovima kod osnivanja drvoreda, da idemo na drvorede od više vrsta, neke su na jedne izazove otporne, druge na druge“, rekao je Ivetić.

 

“Pravo čudo da niko nije nastradao u Košutnjaku”

 

Komentarišući slučaj Košutnjaka i otpor stanovništva prema sanitarnoj seči, Ivetić je rekao da je riječ o opasnoj šumi i da je pravo čudo da tamo niko nije nastradao.

 

“Veliki je otpor stanovništva ka bilo kakvim intervencijama, vidimo to na planinama, gdje imamo jednog stanovnika na kilometru kvadratnom, a postoji značajni otpor. Očiglednije je kad se sijeku sadnice u Bulevaru, ili Topčiderskom parku. Košutnjak je vrlo opasna šuma, ja sam prijatno iznenađen što niko nije nastradao. Upravo zbog velikog pritiska društva nema sanitarne sječe, mjera koje bi doprinijele konstantnom smenjivanju generacija“, rekao je Ivetić.