DA BISTE DOŠLI U KRALJEVSKU LOŽU NA VIMBLDONU, MORATE DA ISPUNITE STROGE USLOVE: Ako se prekrši 1 pravilo – IZBACUJU VAS

To je karta koju ne možete kupiti, pozivnica koju možete tražiti, ali možda je nećete dobiti, a ako ne nosite prave cipele, nećete ući. Sa druge strane, imate najbolji pogled na najpoznatiji teniski turnir na svetu. Plus ručak.

Kraljevska loža na Vimbldonu je beskrajni izvor fascinacije za ljude koji navodno žele da gledaju vrhunski sport. Pozicija od oko 80 veoma udobnih i dobro tapaciranih sedišta gleda na Centralni teren, koji je nekada prvenstveno korišćen u svrhu kako mu ime sugeriše, da ugosti kraljevske porodice. Sada je to mesto da se lepo vidite na televiziji. I da malo gledate teniski meč.

 

Kraljevska loža se nalazi na južnom kraju Centralnog terena od 1922. godine i prema All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) „koristi se za zabavu“, između ostalog, „kraljevske porodice, sveta tenisa, istaknutih pojedinaca i drugi koji na različite načine doprinose poboljšanju naših života i društva”.

Obnovljena je 2002. godine kada je renovirana celokupna infrastruktura Centralnog terena, što je uključivalo i osvežavanje „Klubske kuće“, mesta gde se okupljaju gosti kada ne gledaju mečeve.

 

Kako se dolazi do kraljevske lože?

 

Nema posebnih kriterijuma i u suštini o svemu odlučuje onaj ko u tom trenutku predseda AELTC-om, sada je to bio Ian Hjuit, koji je na toj poziciji od 2019. godine, piše bizlife.rs.

 

Često su tamo ljudi koji su nedavno dobili priznanja za javnu službu. Profesorka Iren Trejsi, dobitnica CBE-a 2022. za zasluge medicinskog istraživanja, bila je u loži u jednom trenutku. Otvaranju turnira prisustvovala je dama Rut Beverli, kojoj je dodeljena titula za zasluge u visokom obrazovanju.

Dakle, jedno od mesta možete dobiti ako vas pozove predsednik All England Cluba, koji prima predloge organizacionog komiteta prvenstva, The Lawn Tennis Association i drugih izvora o tome kome treba ponuditi sedište.

 

Članovi kraljevske porodice su naravno uobičajen prizor, najčešće princ i princeza od Velsa, iako su se Hari i Megan pojavljivali kada su živeli u Velikoj Britaniji, a primećena je i princeza Eugenia. Ovogodišnjem finalu prisustvovao je i španski kralj Felipe.

 

Šefovi država, bivši teniski profesionalci i velika imena iz drugih sportova, svi oni su često primećeni na ovim stolicama, koje su „tamnozelene Lloyd Loom pletene stolice“, navodi se na zvaničnom sajtu, sa dodatnim nivoom podloge i udobnosti, u odnosu na sklopive plastične stolice na kojima redovni posmatrači sede satima.

Posebna pravila za oblačenje

 

Kada je oblačenje u pitanju postoji protokol koji se mora poštovati i prilično je striktan. Potrebno je obući odelo (ili barem sako), kao i staviti kravatu. Što se tiče šešira, oni su strogo „no-no“, jer mogu zakloniti pogled bilo koga ko sedi u redu iza. Slamnati šeširi su dozvoljeni, ali bez ukrasa ili perja.

 

Kraljevska loža se nalazi između blokova sedišta 201 i 212, sa 301 i 318 iza, tako da su oni ti u koje treba da uđete ako želite da se približite loži što je više moguće, jer ne možete da kupite karte za sama prestižna sedišta.

 

Dakle, kraljevska loža je mesto gde možete da vidite u istom trenutku Džefa Bezosa, Dejvida Atenboroa, princezu od Velsa, Kajli Minog, princa Alberta od Monaka, Rorija Mekilroja, Bera Grilsa, Dejvida Bekama, Semjuela L. Džeksona, Dejvida Kamerona, Ričarda Bransona, Aleksa Fergusona, ali i razne članove kraljevskih porodica, naučnike, istoričare umetnosti, industijalce, profesore, lekare.