Istraživači pronašli prahistorijski podvodni vulkan: Zaprepastilo ih je ono što su pronašli na njemu(VIDEO)

Pronašli su podvodnu planinu koja se uzdiže čak 1100 metara iznad morskog dna.

Istraživači koji istražuju drevni podvodni vulkan u blizini pacifičke obale Kanade otkrili su da je još uvijek aktivan, i pazite sada, “prekriven” tisućama divovskih jaja. Prije ekspedicije tim je mislio da je vulkan ugašen i da je voda oko njega hladna. Međutim, pronašli su podvodnu planinu koja se uzdiže čak 1100 metara iznad morskog dna, iz koje izbija topla voda i optočena je dubokomorskim koraljima. Vruća tekućina bogata mineralima održava okolne vode, pružajući idealne uvjete za preživljavanje nekih morskih stvorenja u dubokom moru. Istraživači su bili još više iznenađeni kada su vidjeli pacifičku bijelu klizaljku (Bathyraja spinosissima) kako se uvija i izvlači iz lišća i polaže jaja na vrhu, gotovo 1,5 kilometara ispod površine.

 

“To je stvarno posebno mjesto povrh stvarno posebnog mjesta”, rekla je za Live Science Cherisse Du Preez, biologinja morskih dubina iz odjela za ribarstvo i oceane Kanade i glavna istraživačica ekspedicije. “Jedini prethodni nalaz pacifičkog rasadnika bijelih klizaljki bio je na Galapágosu i mislim da je bio veličine desetak ili dva jaja.”

https://www.youtube.com/watch?v=e9nM7B_d13A

Snimili rijetku ribu

Du Preez je rekla da je nedavno pronađeno klizalište puno puta veće od toga. “Procijenila bih da je vrh podmorske planine, koji je bio prekriven jajima, imao valjda njih 100 000? Milijun? Ta su jaja bila velika”, dodala je Du Preez. i mjerila 0.5 metara u promjeru. Istraživači su također prvi put ikada snimili snimke pacifičke bijele klizaljke kako polažu jaja, rekli su u videu ekspedicije. Pacifičke bijele klizaljke malo su poznata morska stvorenja srodna morskim psima i ražama. Oni su među najdubljim vrstama skatova, nastanjuju dubine između 800 do 2900 m od zapadne obale Sjeverne i Srednje Amerike, prema Crvenom popisu IUCN-a. Odrasle ženke, koje mogu narasti do 2 m, polažu pravokutna jaja, koja su poznata kao “torbice sirena” jer izgledaju poput malih vrećica, pojasnila je Du Preez.