IMAM 67 GODINA, TRAŽILA SAM OD DJECE DA SE DOSELIM KOD NJIH – ODBILI SU: Evo šta psiholozi savjetuju ovoj ženi!

Starost sa sobom nosi i usamljenost, a samo pojedinci znaju kako da se izbore.

Imam 67 godina i živim sama. Tražila sam od djece da se uselim kod njih, ali su oni odbili. Ne znam kako da živim dalje … “izjava ove žene na društvenim mrežama je vapaj stare osobe željne društva.

 

Poslije ove ispovesti počele su da pristižu i slične:

 

“Imam 68 godina, živim sama. Muž je odavno umro. Nastavila sam da radim, jer je to jedino što me spašava od dosade. Posljednjih godina živim kao robot, ništa me ne raduje!”

 

****

 

“Nemam hobije, i ne tražim ih, prestara sam za to. Ponudila sam svom sinu da se dosele u moj stan koji je veći od njihovog, ali snaja je bila protiv. Očigledno ne želi da živi pod istim krovom sa svekrvom!”

 

***

 

Evo šta psiholozi savjetuju ovakvim osobama:

 

“Nedostatak hobija i, što je još gore, nedostatak želje da se pronađu hobiji mogu biti znak depresije. Stoga ne bi bilo suvišno da se starije osobe konsultuju sa neurologom, psihologom ili psihoterapeutom “, sigurna je konsultantska psihologinja Arina Lipkina.

 

Specijalista je siguran da u savremenom svijetu 67-godišnja osoba ne bi trebalo da se oseća starim. A u ovoj situaciji nije problem što deca ne žele da odvedu majku ili oca kod sebe. Umjesto toga, odrasli potomci jednostavno cijene lični prostor u kome su stvorili udobnost koja im je potrebna.

 

“Ova žena bi trebalo da se oslobodi fantazije da joj je najbolje da živi sa djecom. Na kraju krajeva, ona ima drugi način – da sama ispuni svoj život. Dovoljno je malo bolje pogledati okolo i vidjeti šta je zanimljivo što okružuje. Možete posjetiti događaje koji se održavaju u blizini, vidjeti mjesta do kojih niste mogli da stignete. Potrebno nam je novo društveno iskustvo “, siguran je psiholog.

 

Mnogo je gore kada se čovjek zatvori u krug jednostavnih interesovanja kao što su “gledaj TV, idi u Dom zdravlja, idi u prodavnicu…” Uzak krug obaveza čini da svaki dan izgleda kao prethodni, a u ovom slučaju , stalni osećaj usamljenosti dobija idealno tlo za razvoj.

 

Danas su mogućnosti osobe u bilo kom uzrastu postale mnogo šire i glupo je to ne koristiti. Neko se pod stare dane opet oženi, a neko nađe sasvim nov hobi…

 

Istovremeno, velika odgovornost leži na mlađoj generaciji. Na kraju krajeva, u moći je djece i unuka da urade sve što je potrebno kako njihova voljena osoba ne izgubi interesovanje za život čak ni u starosti.

 

(Stil)