NEMCI VASPITAVAJU DECU TOTALNO RAZLIČITO OD BALKANSKIH RODITELJA: Ne plaše se bombona od nepoznatih ljudi

Postoji značajna razlika između balkanskog i evropskog načina vaspitanja.

Sara Zaske, američka autorka i mama, proučavala je način na koji Nemci odgajaju decu i primetila značajne razlike u poređenju s našim balkanskim stilom vaspitanja.

Petogodišnjoj deci daju da eksperimentišu sa šibicama

 

Nemci neguju osećaj odgovornosti kod svoje dece od malih nogu, dok mi na Balkanu često skloni prezaštićivanju kako bi bili bezbedni. Na primer, Nemci dozvoljavaju petogodišnjacima da koriste šibice pod nadzorom vatrogasaca, dok bismo mi na Balkanu verovatno imali strah od mogućih nezgoda.

Voze se biciklom do škole

 

Takođe, deca u Nemačkoj već sa devet godina voze bicikl do škole, što im daje osećaj ponosa i samopouzdanja, dok mnoge mame na Balkanu osećaju strah i brigu zbog mogućih opasnosti na putu.

 

Nisu im strana pitanja o reprodukciji

 

U Nemačkoj, deca se ranije upoznaju s pitanjima o reprodukciji, na primer, saznaju odakle bebe dolaze već sa sedam godina, ali na prilagođen način.

Dozvoljavaju im da kuvaju u njihovom prisustvu

 

Nemci takođe uključuju decu u kuvanje i dozvoljavaju im da koriste prave noževe pod nadzorom, što pomaže deci da se upoznaju s tim poslom i odgovornostima.

 

Iako se stilovi vaspitanja razlikuju, treba razmotriti i naučiti od drugih kultura kako bismo pronašli najefikasniji pristup odgajanju dece.

 

Glavna razlika je u tomo što roditelji sa Balkana prezaštićuju svoju decu, dok Nemci to izbegavaju.

 

 

( Stil )