ISTORIJSKO OTKRIĆE U AMAZONSKOJ DŽUNGLI: Tragovi drevne civilizacije, zid krije tajne stare dvanaest milenijuma! (FOTO)

U AMAZONSKOJ prašumi otkrivena je stena prekrivena umetničkim prikazima životinja i ljudi, za koje se veruje da su stari 12.500 godina.

Zid ima dužinu od oko deset kilometara i arheolozi su ga, zbog bogatstva crteža, već nazvali „Drevnom Sikstinskom kapelom“.

 

Crteži su stariji od 12.000 godina a istraživanje je delo tima britanskih i kolumbijskih arheologa koji je finansirao Evropski istraživački savet.

 

Fascinantni crteži otkriveni su na teritoriji nacionalnog parka „Čiribikete“ u Kolumbiji.

 

Na slikama se vide ljudske figure, tu su i otisci dlanova, ali i prikazi mastodonta, izumrle životinje iz porodice slonova.

 

Veruje se da su ove slike, koje pružaju uvid u drevnu civilizaciju koja je sada izgubljena, stvorili neki od prvih ljudi koji su stigli do predela Amazonije.

Arheolog i istraživač Ela Al Šamahi, rekla je da je novi arheološki lokalitet više nego uzbudljiv i da još nije dobio zvanično ime.

 

– Govorimo o hiljadama slika. Dok ih gledate, emocije samo bujaju. Biće potrebne generacije istraživača da ih analiziraju – rekao je vođa tima profesor arheologije Hoze Irialt.

 

Ne zna se tačno koja je zajednica autor ovih umetničkih dela, ali se smatra da su u pitanju preci plemena Janomami ili Kajapo.

 

Fotografije čudesnih crteža možete pogledati

https://readsector.com/eight-mile-wall-of-prehistoric-paintings-of-animals-and-humans-is-discovered-in-amazon-rainforest/

(RTS)