‘LJETI UPALITE GRIJANJE NA NAJJAČI NIVO, A EVO I ZAŠTO” Savjet stručnjaka koji će vas znenaditi, a bitno je!

Tokom ljetnih mjeseci energija se u kućanstvima često nepotrebno troši, a da to i ne primijetite.

Ako sistem grijanja također proizvodi toplu vodu za kućanstvo postoji mogućnost potrošnje više energije u ljetnim mjesecima, nego što je potrebno.

 

Kad temperature porastu, grijanje se u većini domova isključuje. Radijatori u kući ili stanu tada ostaju hladni, te se sistemi grijanja koriste samo za proizvodnju tople vode. Kako navodi Njemačka udruga za tekući plin (DVFG) ljeti treba biti oprezan kada je u pitanju rukovanje sistemom grijanja.

 

Posebno pametni sistemi grijanja nastavljaju se uključivati ​​u ‘ljetnom načinu rada’ ako unutar kuće ili vani postane previše hladno – primjerice noću ili ako temperatura padne tokom ljetne oluje s grmljavinom. U ovom slučaju se grije topla voda i pali grijanje. Time se nepotrebno troši energija.

 

“Ako topla voda dolazi s nekog drugog mjesta, mislim da nema ništa loše u potpunom isključivanju grijanja”, kaže stručnjak iz Savjetovališta za potrošače.

 

Mnogi grijači imaju senzore vanjske temperature koji registriraju promjenu vremena i u skladu s tim pojačavaju svoj rad, objašnjava spomenuta udruga. Stanari to ponekad niti ne primijete – pa njihovo pametno grijanje nepotrebno troši energiju

 

Udruga stoga savjetuje da sami promijenite postavku u sistemima s pametnim upravljanjem koji se automatski prebacuju na ljetni način rada. U toploj sezoni grijanje bi trebalo proizvoditi samo toplu vodu za kuhinju i kupatilo.

 

Ako su kućanstva prebacila sistem grijanja tako da se proizvodi samo topla voda za kuhinju i kupaonicu, radijatore treba upaliti do kraja, savjetuje DVFG. Grijači se zatim pojačaju na punu snagu, ali ne stvaraju toplinu.

 

Dapače, rasterećuje se mehanizam koji regulira dotok vode u radijatore. To zatim utječe na grijanje kasnije zimi.

 

“Ovo sprječava da se ventili ljeti blokiraju koji onda, u najgorem slučaju, moraju biti zamijenjeni na početku sezone grijanja”, objašnjava tehnološki stručnjak DVFG-a