OSMAN GODINAMA ŽIVIO OD KORNIŠONA, SADIO I BRAO, A ONDA PREŠAO NA OVU VOĆKU! Otad digli dvije kuće, a kolika mu je zarada nije krio

Bolje je ovo od kornišona, lakše i zdravije, vidiš niđe zagađeno, ovo ti je najzdravije, a gore planinska voda koja nikad nije presušila, ali mora da se radi, moraš da voliš da radiš, kaže Osman ponosan na svoje imanje u Živinicama, u BiH, pokazujući čitavo polje na velikoj nadmorskoj visini.

Osman kaže da se od tog komada zemlje pod ovom voćkom čak dvije kuće izdržavaju, a u polju ima i zasad koji rađa čak triput godišnje.

Osman je, inače, godinama radio kornišone ali kaže da je ovo mnogo bolje posebno kad ima puno kiše kao sad. Da su kornišoni ostali kod ovolikih kiša, ko sad, od njih ne bi ostalo ništa, a sa ovim zasadom problema nema.

Inače, na ovom polju od tridesetak ari Osman i njegov sin Fahrudin (32) kažu da imaju prinos od 4-5 tona koji im za par mjeseci donese prihod od 20.000 KM odnosno 10.000 evra.

 

Riječ je o jagodama a njima se, kažu, bave čitavih 14 godina i isplati se – kratak vremenski period a zaradi se dosta. Dodaje i da mu ljudi ne vjeruju da može toliko da se zaradi, ali to jeste istina, međutim, mora da se radi, samo rad i rad, dodaje on.

Na pitanje da li bi sve ovo mijenjao za neko preduzeće i platu, mladi gazda kaže – ne.

 

– Ovo mene odmara… imam gore sto, sjednem, popijem sok, pregledam, poradim šta treba, imam podršku braće… Ovo je odmor za dušu, za oči, kad dođem ovde… kao raj… Tu je sve čisto, nema zagađivača… A kad je reč o preradi – džemovima, sokovima, to radimo samo za sebe, za zimu… Ostavimo nešto i u zamrzivač, pa imamo zimi – kaže Osmanov sin.