Novo vrlo zanimljivo otkriće na Crvenom planetu: Rover na Marsu pronašao veoma neobičan objekt

Stijene čudnog oblika česta su pojava na Marsu i rezultat su produljenih razdoblja erozije.

Ponovno je na Marsu uočena stijena čudnog oblika, stijena je, vrlo zanimljivo, u obliku krafne. Ovu stijenu uočio je NASA-in rover Perseverance, koji nastavlja istraživati ​​krater Jezero na sjevernoj hemisferi Marsa. Sliku je snimio Remote Microscopic Imager (RMI), dio instrumenta SuperCam, na udaljenosti od oko 100 metara od rovera, 22. lipnja 2023. godine, odnosno 832. marsovskog dana.

 

Stijene čudnog oblika česta su pojava na Marsu i rezultat su produljenih razdoblja erozije, slično kao na Zemlji. Međutim, uvjeti na Marsu sprječavaju eroziju nošenu vodom, što znači da je većina vremenskih utjecaja uzrokovana vjetrom i olujama prašine.

Kako je nastao?

Mars doživljava lokalne oluje tijekom marsovske godine, koja traje gotovo dvostruko duže od godine na Zemlji (687 zemaljskih dana). Ali svakih nekoliko godina, Mars doživljava globalnu pješčanu oluju koja će obuhvatiti cijeli planet i može trajati mjesecima. Poput “žele krafne” stijene koju je promatrao rover Opportunity u siječnju 2014., ova stijena je možda nastala nakon što je manja stijena (ili nekoliko njih) erodirala blizu središta. Oko njega se može vidjeti nekoliko manjih stijena koje su slične boje, što ukazuje na zajedničko podrijetlo.

 

NASA-in Laboratorij za mlazni pogon podijelio je sliku na svojoj stranici Photojournal i brzo je počeo kružiti društvenim mrežama. Institut SETI oglasio se na Twitteru, sugerirajući da bi kamen u obliku krafne “mogao biti veliki meteorit uz manje dijelove”.