Prijeti nam ‘apokalipsa’ koja bi mogla unazaditi cijeli svijet: Solarna oluja može učiniti nemoguće

Glasine o globalnom prekidu interneta zbog jake solarne oluje kruže internetom, ali koliko su istinite?

Budući da se mnogi od nas svakodnevno oslanjaju na pristup internetu za potrebe posla, zabave i komunikacije, glasine o internetskoj apokalipsi mnoge su zabrinule. Tijekom lipnja širila se mogućnost da bismo mogli mjesecima ostati bez interneta. No, upravo je ta mogućnost prvi put privukla pozornost javnosti 2021. kada je računalna znanstvenica Sangeetha Abdu Jyothi s kalifornijskog sveučilišta Irvine upozorila da bi se katastrofalna solarna oluja mogla dogoditi u sljedećih 10 godina.

 

Čini se da svemirska agencija NASA ozbiljno shvaća rizik pa su lansirali solarnu sondu Parker (PSP) koja je otkrila tragove o sunčevoj atmosferi nakon uspješnog prolaska kroz snažne solarne vjetrove koji su tamo stvoreni.

Što je solarna oluja i kako bi mogla izazvati internetsku apokalipsu?

 

Solarna oluja odnosi se na atmosferske učinke koje doživljavamo na Zemlji, a koji potječu od sunca, obično uzrokovane sunčevim bakljama. Tijekom takvih oluja struja elektromagnetskog polja usmjerena je prema Zemlji što uzrokuje polarnu svjetlost.

 

NASA vjeruje da se solarne oluje odvijaju u ciklusu od 11 godina, a njihova učestalost varira. Njihova jačina također može varirati, s jačim geomagnetskim olujama koje uzrokuju prekide u satelitskim, radijskim i internetskim funkcijama. Geomagnetska oluja iz 2011. prekinula je radio signale u južnoj Kini, dok je 1859. posebno jaka oluja uzrokovala pojavu polarne svjetlosti na nebu diljem svijeta.

Dogodi li se takav događaj danas, moglo bi doći do svjetskog nestanka struje koji bi mjesecima uzrokovao poremećaje, a predviđa se da će njegovi učinci biti 20 puta veći od katastrofalnog uragana zbog njegovog utjecaja na lanac opskrbe osnovnim namirnicama poput hrane i lijekova, piše Indy100.