PUNJAČ ZAPALIO STAN NA VOŽDOVCU, SVE IZGORJELO ZBOG JEDNE KOBNE GREŠKE: Nikako nemojte ovo da radite, evo kako da IZBJEGNETE KATASTROFU

Žena čiji je stan na Voždovcu kompletno izgorio, kaže da je uzrok požara to što su njeni sinovi zaboravili da isključe punjač, koji se od loše instalacije zapalio.

Požar je izbio u stanu na sedmog spratu u Ulici Vojvode Stepe.

 

Iako dieluje bezopasno, punjači za telefon mogu da naprave havariju u kući, zbog toga je važno znati kako da ga koristite. Pregrijavanje punjača za mobilni telefon ili tablet može izazvati požar. Najveći rizik predstavljaju punjači koje nabavljamo po najnižoj cijeni – generička, “bezimena” oprema obično se kupuje preko interneta ili na pijacama. Oni najčešće nisu testirani prema bezbjednosnim standardima.

Zato je najbolje koristiti uređaje sa sertifikatima proizvođača, a najbolje je ne ostavljati nikad uređaje da se pune bez nadzora. ​

 

Prije nekoliko godina, punjač za telefon izazavo je tragediju, kada je jedna Nišlijka preminula u Kliničkom centru Srbije, pošto joj je u požaru koji je buknuo u njenom stanu poslije eksplozije punjača za mobilni telefon izgorjelo čak 95 odsto kože. Ova tragedija dokaz je da upozorenja stručnjaka da punjači za telefon ili laptop ne smiju non-stop biti uključeni u struju, jer se zbog pregrijavanja mogu i zapaliti, rijetko ko poštuje, a oni koji to redovno rade često su predmet podsmijeha.

 

Punjači su, pored kvarcnih peći, neisključenih ringli na šporetu, upaljenog opuška na jastuku ili ćebetu, najčešći uzročnici požara koji se često završavaju tragično.

 

Nemojte držati telefon na krevetu ili jastuku, dok ga punite. To može da dovede do velikog zagrijavanja, da ogori izolacija na žici punjača. Također, nemojte uključivati punjač u utičnicu koja je pod uticajem nekog jakog izvora toplote ili na direktnom suncu. Na kraju obavezno koristite samo punjače zvaničnih proizvođača, a ne bilo kakve zamjene.

 

(Kurir.rs)