Arheolozi pronašli dosad najstrašniju grobnicu u Egiptu: Prepuna je magičnih natpisa, a evo čemu služe

Poklopac njegovog sarkofaga sadrži ono što su moderni znanstvenici nazvali poglavljem 178 Knjige mrtvih.

Arheolozi su nedavno otkrili grobnicu stariju od 2.500 godina južno od Kaira, ispunjenu brojnim magičnim izrekama namijenjenim odbijanju ugriza zmija.

 

Ulaz u grobnicu bio je prekriven izrekama usmjerenim na odbijanje ugriza zmija i pokušaj privlačenja zmija kao zaštitnika grobnice, izjavili su arheolozi u prevedenom priopćenju.

Naglasak na čarobnim izrekama protiv zmija vjerojatno je posljedica osobnog izbora vlasnika grobnice, budući da nije poznat sličan slučaj s toliko pažnje posvećene tim izrekama”, rekao je Miroslav Bárta, direktor Češkog instituta za egipatsku arheologiju na Abúsíru, gdje je grobnica pronađena, Live Science.

Tko je bio vlasnik grobnice?

Nedavna istraživanja sugeriraju da su otrovne zmije bile uobičajene u drevnom Egiptu nego što to danas jesu. Često se pronalaze grobnice u Egiptu koje sadrže neke od ovih magičnih, ili apotropaic, izreka protiv ugriza zmija – ali ne u tolikom broju kao u ovoj grobnici, tvrdi Bárta.

 

Abúsír sadrži veliki broj grobnica, zajedno s nekoliko piramida. Ova posebna grobnica pripada čovjeku po imenu Džehutiemhat, kraljevskom pisaru koji je živio prije otprilike 2.500 godina, u vrijeme kada su stari Perzijanci kontrolirali Egipat, prema priopćenju, prenosi Live Science.

 

Iako je veći dio Džehutiemhatove grobnice pljačkan u drevnim vremenima, njegov sarkofag s djelomičnim skeletnim ostacima još uvijek je bio tamo. Analiza tih ostataka otkrila je da je imao oko 25 godina kad je umro i da je patio od teškog oblika osteoporoze – stanja koje uzrokuje slabljenje i lomljivost kostiju. “Ovo se čini dijelom njegove genetske predispozicije jer se osteoporoza obično javlja u kasnijoj dobi”, rekao je Bárta. I drugi ljudi pokopani u obližnjim grobnicama također su patili od osteoporoze, što sugerira da bi mogli biti članovi obitelji, prema priopćenju.

Niz tekstova i napisa

Džehutiemhatov sarkofag sadrži niz tekstova i natpisa. Poklopac njegovog sarkofaga sadrži ono što su moderni znanstvenici nazvali poglavljem 178 Knjige mrtvih.

 

Knjiga mrtvih je niz čarobnih izreka koje pomažu preminulima u snalaženju u podzemlju, između ostalog. Ovo posebno poglavlje Knjige mrtvih sadrži upute i čarobne izreke koje se odnose na postavljanje tijela, kako je napomenuo University College London na svojoj web stranici. Sarkofag također ima natpise egipatskih božanstava, uključujući boga s glavom ovna Banebdjedeta i boga sunca Rea (također zapisano kao Ra).