Istraživači pronašli gomilu obezglavljenih kostura: Bili su žrtve jednog od najužasnijih događaja u povijesti čovječanstva

Roberts je nazvala studiju “iznimnom” jer otkriva katastrofalno međuljudsko nasilje usmjereno prema ženama i mladima.

Izgubljene glave drevnih kostura izmasakriranih žrtava pronađene su u masovnim grobnicama u Kini i pripadaju osobama koje su bile žrtve masakra prije otprilike 4.100 godina u ritualima odsecanja glava, uključujući i najveći zabilježeni događaj iz neolitske Azije, otkriva novo istraživanje.

 

Praksa uzimanja glava neprijatelja kao trofeja, poznata kao “headhunting”, ostavlja ljude i dan danas u čudu jer su svi od 41 analiziranog bezglavog kostura pripadali ženama i mladima, prema anatomskim analizama. Moguće je da su napadači, u napadu na naselje, ciljali žene i djecu, što je rezultiralo “međuljudskim sukobom visokog stupnja okrutnosti”, kako su istraživači napisali u studiji. Također je moguće da su neprijatelji koristili “ritual selektivnog odsecanja glava” prilikom odabira žrtava, navodi tim, tvrdi Live Science.

Bezglave žene i djeca, s dokazima o rezovima na vratnim kralježnicama, svjedoče o brutalnosti koja je vršena nad ovim ljudima”, rekla je Charlotte Roberts, profesorica emerita arheologije na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji, koja nije bila uključena u istraživanje za Live Science.

 

Najveći takav događaj

Istraživači su prvi put saznali o nalazištu Honghe, smještenom u provinciji Heilongjiang na sjeveroistoku Kine, 1990-ih, a od tada je mjesto iskopano šest puta od 2013. godine. Nakon iskopavanja kroz dva doma i tri grobnice, tim je pronašao ukupno 68 kostura, od kojih je 41 bilo bez glave, datirajući prije 4.100 do 4.400 godina. Dodatne četiri lubanje koje su pripadale muškarcima pronađene su u jami izvan jedne kuće. Arheolozi su također pronašli suvremene kulturne ostatke, poput lončanica i oruđa od kostiju i kamenja, zajedno s kosturima, prema studiji objavljenoj 2. rujna u časopisu Arheološke i antropološke znanosti.

 

Od 41 bezglave žrtve, 32 su ubijene u jednom događaju, čineći to najvećim događajem odsecanja glava iz neolitske Kine zabilježenim.

Glave plemena neprijatelja tražene su zbog određenog ritualnog značenja, da bi osvojile i/ili posjedovale dušu i energiju neprijatelja”, rekao je glavni autor studije Qian Wang, profesor biomedicinskih znanosti na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Texas A&M, za Live Science putem e-maila. “Takva bezglava sahranjivanja nisu pronađena tijekom neolitskog doba u Kini, osim nekih glava za žrtvene rituale.”

Potresni detalji

Svi, osim nekoliko bezglavih kostura, bili su bez prvog i drugog kralješka, sličnih uskih rezova u obliku slova V ili U na drugom kralješku, što ukazuje na dosljednost u tehnici i oruđima počinitelja. Oruđa koja su korištena najvjerojatnije su bila noževi s oštrim kamenim oštricama, rekao je Wang.

 

Međutim, manje je jasno zašto su žene i mladi, umjesto odraslih muškaraca, bili meta. Moguće je da su ljudi iz naselja Honghe – zajednica poljoprivrednika, lovaca i ribara – bili u aktivnom sukobu s drugim plemenima, kako pokazuju tri obrambene jame pronađene u naselju. Možda je naselje napalo plemensko suparništvo dok su svi muškarci bili odsutni, sugerirali su istraživači. Zatim, nakon napada, počinitelji su možda odnijeli glave kao trofeje. Kada su se muškarci vratili, vjerojatno su premjestili tijela u dva doma za jednostavno sahranjivanje i zatim napustili naselje, rekao je Wang.

 

U međuvremenu, četiri lubanje bez tijela pronađene u jami mogle su biti “trofeji” doneseni od strane članova naselja Honghe iz drugog neprijateljskog plemena, rekao je Wang.

 

Roberts je nazvala studiju “iznimnom” jer otkriva katastrofalno međuljudsko nasilje usmjereno prema ženama i mladima. Također je zanimljivo što ostali pojedinci u masovnim grobnicama nemaju rezova, što može ukazivati na drugačiju metodu odsecanja glava.