Misteriozna svjetlost zaprepastila ljude: Znanstvenici zbunjeni cijelom pojavom

Misteriozni bljesak i zvučni udar koji su primijećeni na nebu izazvali su uzbuđenje među stručnjacima.

Stanovnici Minnesote dijelili su svoju zabrinutost na društvenim mrežama nakon što su svjedočili jarkoj svjetlosti i čuli zaglušujući zvuk iznad neba u okrugu Beltrami u ponedjeljak navečer (13. studenog). Incident su prijavili vlastima i stanovnici u radijusu od 80 kilometara, piše UNILAD.

 

Iako su mnogi smišljali svoje teorije, od izvanzemaljaca do projektila, neki stručnjaci nisu bili potpuno sigurni o prirodi događaja. Ured za javnu sigurnost i Uprava za hitne slučajeve okruga Beltrami podijelili su dva odvojena videa incidenta snimljena sigurnosnim kamerama.

Ti video isječci brzo su postali viralni na društvenim mrežama, s više od 40.000 pregleda od objavljivanja 15. studenog. Prvi isječak dolazi iz regionalne zračne luke Bemidji, četiri milje sjeverozapadno od Nymorea, i prikazuje bijelu prugu koja se brzo kreće preko ekrana, pored zračne luke.

https://twitter.com/i/status/1724638632521449960

Ne znaju što je

Drugi isječak snimljen je sa sigurnosne kamere privatne rezidencije u Nymoreu, južno od jezera Bemidji, prikazujući svijetlu traku svjetlosti praćenu glasnim praskom, koji se vjeruje da je zvučni prasak. Lokalni fizičar Juan Cabanela dao je svoje mišljenje o videu, sugerirajući da je malo vjerojatno da je riječ o meteoru.

 

Chris Muller, direktor Uprave za hitne slučajeve okruga Beltrami, komentirao je incident i došao do sličnog zaključka kao i Cabanela.

 

Muller je izjavio: “Ovaj video je dostavljen astronomu i znanstveniku iz NASA-e. Analizirali su ga kadar po kadar i zaključili da je objekt previše vodoravan da bi bio meteor. Nije utvrđeno jesu li ta dva videa povezana.” Muller je također spomenuo mogućnost da snimka aerodroma ne bilježi ništa neobično i da ima dosadno objašnjenje.

Ništa nije ometalo video kameru, poput žica ili reflektirajućih predmeta,” rekao je. “Ali primijetili smo da su bube letjele oko. Bilo je i drugih grešaka prije toga, pa se poklopilo da je vremenska oznaka na snimci bila točno isto vrijeme kao i u ostalim izvješćima.

 

Unatoč Mullerovom objašnjenju o bubicama, nije uključeno višestruko izvješćivanje stanovnika koji su tvrdili da su vidjeli nešto što je brzo prolazilo nebom ili su čuli jak zvučni prasak.