Na Zemlju stigao signal sa 16 milijuna kilometara udaljene destinacije: Evo odakle je došao

Ako želimo slati video poruke visoke razlučivosti od i do Marsa bez značajnog kašnjenja, tada je ova tehnologija ono što nam treba.

Nedavno je NASA demonstrirala ključnu tehnologiju koja bi mogla pomoći u proširenju Svjetske mreže diljem galaksije, prenoseći poruke putem laserskih zraka na udaljenost od gotovo 16 milijuna kilometara, što je oko 40 puta dalje od Mjeseca od Zemlje i prvi put da su optičke komunikacije poslane na takvu udaljenost.

 

Uobičajeno je koristiti radio valove za komunikaciju s udaljenim svemirskim letjelicama, ali više frekvencije svjetlosti, poput bliskog infracrvenog, pružaju povećanje propusnosti i time ogromno povećanje brzine prijenosa podataka. Ako želimo slati video poruke visoke razlučivosti od i do Marsa bez značajnog kašnjenja, tada je ova tehnologija ono što nam treba, prenosi Science Alert.

https://www.youtube.com/watch?v=VsKgYmQS-Kw

Eksperiment

Test je dio NASA-ina Deep Space Optical Communications (DSOC) eksperimenta, a uspostava uspješne komunikacijske veze poznata je kao ‘prva svjetlost’.

 

“Postizanje prve svjetlosti jedan je od mnogih ključnih DSOC ciljeva u idućim mjesecima, otvarajući put komunikacijama veće brzine sposobnim za slanje znanstvenih informacija, slika visoke razlučivosti i prijenos videozapisa u potpori čovječanstvu sljedećem velikom koraku”, izjavila je Trudy Kortes, direktorica Tehnoloških demonstracija u NASA-inu sjedištu.

 

Svi se oslanjamo na sličnu tehnologiju ugrađenu u optičke vlakna za naše kopnene komunikacije visoke brzine, ali ovdje je prilagođena za upotrebu u dubokom svemiru kako bi se poboljšale postojeće metode slanja informacija natrag na Zemlju.

Kako stvar funkcionira

Kao infracrvena svjetlost, inženjeri mogu lako prenositi njene valove u obliku laser zraka. To ne ubrzava kretanje svjetlosti, ali sređuje i ograničava njen snop na uski kanal. To zahtijeva puno manje energije od raspršivanja radio valova i teže je presresti.

 

To ne znači da je to jednostavan zadatak. Podaci se kodiraju u fotonima koje ispušta laser, što zahtijeva niz teških instrumenata, uključujući niz superprovodnih visokoučinkovitih detektora, kako bi se informacije pripremile za prijenos i prevele na drugom kraju.

 

Još jedan izazov je prilagoditi konfiguraciju položaja sustava u stvarnom vremenu. U ovom najnovijem testu, fotoni lasera trebali su otprilike 50 sekundi da stignu od svemirske letjelice do teleskopa, a obje su u međuvremenu putovali kroz svemir.

Primili poruku

Laserov prijamnik koji je ostvario vezu nalazi se na svemirskoj letjelici Psyche, koja je na dvogodišnjoj misiji demonstracije tehnologije i ide prema asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Letjelica je ostvarila kontakt s Hale teleskopom na Opservatoriju Palomar u Kaliforniji.

Psyche je zakazana za prolazak oko Marsa, pa će se testovi nastaviti kako bi se poboljšala ova inovativna metoda komunikacije bliskog infracrvenog lasera i osiguralo da je brza i pouzdana koliko treba biti.

 

“Bilo je izazovno, i ima još puno posla, ali tijekom kratkog vremena uspjeli smo prenijeti, primiti i dekodirati neke podatke”, rekla je Meera Srinivasan, voditeljica operacija DSOC-a na NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon.