Astronomi uočili masivnu anomaliju na Suncu: Uskoro bi mogla nauditi Zemlji

Najmanje tri grupe sunčevih pjega također su se pojavile na južnoj hemisferi Sunca u posljednjih nekoliko dana.

Sunčeva površina, koja je trenutno usmjerena prema Zemlji, obiluje jednom od najvećih i najgušće naseljenih regija sunčevih pjega u posljednjih desetljeće, a već su počele i snažne sunčeve oluje koje značajno utječu na površinu naše zvijezde. Pojava ovih sunčevih pjega mogla bi učiniti sljedeće tjedne zanimljivima za Zemlju, koja će uskoro biti izložena ovim erumpirajućim tamnim mrljama.

 

Prva grupa sunčevih pjega, nazvana AR3490, okrenula se prema Zemlji 18. studenog iznad sjeveroistočnog ramena zvijezde. Tamno područje brzo je slijedila druga grupa sunčevih pjega, AR3491, koja mu je išla za petama, izvijestio je Spaceweather.

Znanstvenici su već znali da su grupe sunčevih pjega na putu jer su pratili “helioseizmičke podrhtaje”, ili valove na površini Sunca, iz tog područja. Regija sunčevih pjega “tako je velika da utječe na način na koji cijelo Sunce vibrira”, naveli u Spaceweatheru.

 

Arihpelag

Otkako su se pojavile, grupe sunčevih pjega raspršile su se i stvorile nove tamne mrlje, uključujući AR3492, AR3495, AR3496 i AR3497, čime su stvorile “solarni arhipelag sunčevih pjega”, izvijestio je astronomski portal EarthSky.

 

Ukupno gledano, masivna kolekcija sunčevih pjega proteže se na otprilike 200.000 kilometara, što je više od 15 puta šire od Zemlje, prema Spaceweatheru.

Sunčeve pjege već su izbacile najmanje 16 solarne erupcije C-klase i 3 solarne erupcije M-klase – treće i druge najjače klase erupcija, prema SpaceWeatherLive.com. Stručnjaci upozoravaju da bi u sljedećim tjednima moglo biti još mnogo tih erupcija, uključujući i potencijalno erupcije X-klase, najjaču vrstu sunčeve erupcije.

 

Predstojeće erupcije također mogu izazvati koronalne masene ekekscije (CME), ili ogromne kugle nabijenih sunčevih čestica, koje bi mogle udariti u Zemlju i izazvati snažne geomagnetske oluje, što bi moglo uzrokovati radio blokade i potaknuti živopisne prikaze aurora.

Nešto su primijetili

Astronomi su također primijetili nekoliko velikih petlji plazme, poznatih kao sunčeve prominencije, koje rastu iznad nekih od sunčevih pjega u grupi. Najveće petlje strše više od 64.000 km iznad površine, prema EarthSky, i mogu se otkinuti i odbaciti u svemir u bilo kojem trenutku, privremeno ostavljajući iza sebe ogromne “kanjone vatre” na površini Sunca.

 

Najmanje tri grupe sunčevih pjega također su se pojavile na južnoj hemisferi Sunca u posljednjih nekoliko dana.

 

Pojava sunčevih pjega najnoviji je znak da Sunce brzo dolazi do eksplozivnog vrhunca u svojem otprilike 11-godišnjem solarnom ciklusu, poznatom kao solarni maksimum, koji znanstvenici sada predviđaju da će započeti sljedeće godine.

Trenutne tamne mrlje čine “vjerojatno najveću regiju sunčevih pjega koju sam vidio tijekom [trenutnog] solarnog ciklusa”, napisao je Chris Wicklund, meteorolog i fotograf aurora, na X (ranije poznat kao Twitter). “Sljedećih 14 dana moglo bi biti vrlo zanimljivo”, dodao je.