Nokti na nogama vam mogu otkriti puno toga o vašem zdravlju: Jedan simptom ukazuje na ‘tihog ubojicu’

Ako primijetite da su vam nokti na nogama postali lomljivi ili da sporo rastu, moglo bi biti vrijedno provjeriti svoje opće zdravstveno stanje.

Visoki kolesterol može biti povezan s razvojem bolesti perifernih žila (PAD), što rezultira nakupljanjem masnih naslaga i blokadom arterija. Ovo može izazvati promjene na noktima nogu, budući da je protok krvi ograničen prema stopalima.

 

Liječnici upozoravaju da grčevi u stopalima, utrnulost ili promjena boje kože mogu ukazivati na ozbiljne probleme, prema Britanskoj udruzi za srce.

Obratite pozornost

 

U slučaju periferne vaskularne bolesti (PVD), krvne žile postaju sužene, otvrdnute ili začepljene, što dovodi do ograničenja protoka krvi u udovima, posebno nogama i stopalima. PVD može uzrokovati smanjeni rast dlaka na nogama, promjene boje kože poput crvenkasto-plave ili blijede, teško zacjeljujuće rane ili čireve na nogama i stopalima, kao i promjene na noktima poput njihove debljine i neprozirnosti.

U uznapredovalim stadijima, ljudi mogu doživjeti kritičnu ishemiju udova, što uzrokuje jaku bol u stopalima i prstima, čak i tijekom mirnog sjedenja. Osim visokog kolesterola, čimbenici rizika uključuju visoki krvni tlak, dijabetes, pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti.