Stručnjaci upozoravaju na sve popularnije kućne ljubimce: Možete oboljeti od opake bolesti

Afrički divovski puževi, iako možda izgledaju simpatično zbog svoje veličine, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje ljudi.

Iako ne grizu, mogu prenijeti parazita po imenu angiostrongylus cantonensis. Upozorenje o opasnostima ovih puževa stiglo je od stručnjakinje Cleo Bertelsmeier putem njemačkog RTL-a. Razlog za zabrinutost leži u činjenici da su neki tiktokeri počeli prikazivati afričke divovske puževe kao kućne ljubimce.

 

Parazit angiostrongylus cantonensis uzrokuje angiostrongilozu, infekciju koja često dovodi do eozinofilnog meningitisa. Ova vrsta meningitisa karakterizira snažna glavobolja, a drugi simptomi uključuju ukočen vrat, vizualne smetnje, mučninu, povraćanje, paresteziju i hiperesteziju.

Opaka bolest

 

Iako je angiostrongylus inače parazit štakora, afrički divovski puževi igraju ulogu intermedijarnih domaćina. Stoga se preporučuje izbjegavanje konzumacije sirovih ili nedovoljno kuhanih puževa kako bi se spriječila infekcija.

Osim zdravstvenih rizika, afrički divovski puževi, koji mogu narasti do 30 centimetara, također su štetočine. Nedavno su primijećeni na Floridi, što je potaknulo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država da izda upozorenje građanima o opasnosti. Postoji mogućnost da su ovi puževi ilegalno uneseni u SAD kao kućni ljubimci ili čak kao delikatesa, budući da se u zapadnoj Africi često konzumiraju.