ŠTA TREBA DA URADI ŽENA KAD PREVARI MUŽA? “To su vrlo opasne stvari”, rekao je Vladeta Jerotić pa dao neočekivan SAVET

Savet akademika Vladete Jerotića na temu prevare koji je mnoge iznenadio.

Čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac, profesor psihologije, Vladeta Jerotić ostavio je iza sebe mnogobrojna dela koja sadrže životne smernice.

 

Svoj dugogodišnji rad posvetio je istraživanju, porodice, braka i razvoja dece. Neretko se citiraju njegove teorije o ovim temama jer mnogima pomažu u različitim nedoumicama.

 

Među temama o kojima je svojevremeno pričao jeste i prevara. Jednom prilikom on je govorio o dve jasne razlike kada je u pitanju žena koja vara.

Ako voliš, imaš normalne odnose. A žena koja je prevarila bez ljubavi jer je zgodan taj koji joj se udvara, bude frigidna sa ljubavnikom, a normalan orgazam ima sa mužem. To je jedna varijanta. Druga je suprotna, sa mužem ništa ne doživljava, pa se pojavi neka muškarčina s kojim prvi put doživi orgazam. To su vrlo opasne stvari“, poručio je Jerotić.

 

Na pitanje jedne žene šta da radi nakon prevare, Jerotić je ovako kazao:

 

„Budite hrišćanka i vratite se mužu, iako on možda nije dobar u krevetu. U dugogodišnjoj karijeri nisam video ni muškarca ni ženu da su poludeli ako su apstinirali.“

Šta je rekao o razlozima prevare?

 

Kada je reč o prevarama, Jerotić kaže da žene iz osvete umeju da prevare ako ih je muškarac prvi prevario.

 

U svemu važan faktor jeste i ljubomora.

 

„Ljubomora počiva na kaptativnoj ljubavi, u osnovi egoističnoj i pohlepnoj. Afektivna osnova ljubomore je strah od odvajanja i strah od gubitka, otud u svakoj ljubomori ima potrebe za posedovanjem i gospodarenjem, koju porodična i šira društvena struktura pojačavaju ili slabe. Ljubomora je manje seksualna strast, više težnja za moći.“

Dodao je i šta je ključno za spas braka.

 

“Ne gubimo ipak nadu. Bračna psihološka savetovališta imaju danas pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, stručni i duhovni zadatak. Sve se može u životu popraviti zalečiti ili izlečiti, zašto ne onda i neki brak, pod uslovom da se u njemu nisu ugasili plamičci ljubavi, odnosno duhovnosti”.

 

Napomenuo je i da voleti drugog čoveka znači i razumeti ga i opraštati mu.

 

„Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaćićemo ga da postane onakav kakav može da bude. Zato, ako nekoga stvarno volite, pokušajte da ga promenite svojom ljubavlju, a ne ultimatumima.

U priči o prevari i vernosti nezaobilazan je i faktor večne ljubavi.

 

„Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolji je negovati ga da doživite zlatnu svadbu.“ prenosi Zadovoljna.rs