Stručnjak tvrdi da je ovo NAJVEĆA GREŠKA roditelja pa njihova deca ODRASTAJU NESREĆNA I POTPUNO NESPOSOBNA

Eva Moskovic je osnivač i izvršni direktor “Success Academy Charter” škole i provela je decenije radeći sa roditeljima i obrazujući učenike iz zajednica sa nedostatkom usluga. Osim toga, ona je i majka troje dece. Upravo to iskustvo joj je otvorilo oči i ukazalo na mnoge greške.

Mnogi roditelji stavljaju veliki akcenat na učenje svoje dece o čišćenju svojih soba, odgovornom ponašanju i obavljanju domaćih zadataka. Ove stvari su važne, ali postoji jedna stvar na koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju: kako uživati u životu, istakla je ona.

Naravno, to izgleda kao jedna stvar koju deca rade prirodno. Ali mnoga srećna deca odrastaju uz nesrećne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu kao malog deteta i spremnosti da uživate u životu kao odrasle osobe.

 

Deca mogu dobiti pogrešnu poruku o sreći

Prema mom iskustvu, ljudi su najsrećniji kada njihov život uključuje neku vrstu smislene, produktivne aktivnosti. Nažalost, stalno nas bombarduju porukom da sreća dolazi iz potrošnje.

 

Kada nam oglašivači kažu da se “počastimo” njihovim proizvodima, pokušavaju da nas uvere da je kupovina stvari najveća nagrada, da ćemo biti srećni samo ako kupimo luksuzniji automobil ili veću kuću.

 

Kako da se borite? Nemojte imati naviku da vodite svoju decu u prodavnice gde mogu da trče okolo govoreći “hoću ovo” i “hoću ono”.

 

Čak i ako vaše dete nije direktno izloženo mnogim oglašavanjima, ono može da bude izloženo kulturi koju je ovo oglašavanje stvorilo.

Njihov prijatelj im pokazuje neku neverovatnu novu igračku koju su dobili sa kojom će se igrati narednih nedelju dana dok ne dobiju drugu igračku, na primer, ili prisustvuju rođendanskoj zabavi na kojoj je drugarica obasuta poklonima, ipak, najsrećnija deca cene iskustva iznad materijalnih stvari. Nemojte podsticati svoje dete da veruje da posedovanje stvari donosi sreću tako što ćete mu dati previše poklona.

 

Koncept da izražavate svoju ljubav prema nekome dajući im poklon je lepa ideja koja je nekada funkcionisala prilično dobro, ali mnoga deca danas dobijaju toliko stvari da to brzo postaje preterano.

Što se tiče sopstvenog rođendana, iskoristite ga kao priliku da ojačate svoje vrednosti. Moj muž Erik obeshrabruje poklone za svoj rođendan i umesto toga traži da naša deca podele sa njim uspomene na nešto što su uživali da rade kao porodica. Takođe možete pomoći svojoj deci da smisle poklone za vašeg supružnika koji će imati smisla, poput ručno rađene čestitke, domaće torte ili recitovanja pesme.

Deca treba da shvate da, iako im novac može dati priliku da budu srećni, oni ne mogu da konzumiraju svoj put do sreće.

 

– Igrajte igrice sa svojom decom da biste pokazali koliko se mogu zabaviti uz jednostavan špil karata. Napravite kućicu na drvetu ili ispecite tortu sa njima da pokažete zadovoljstvo produktivne aktivnosti. Idite u muzej da im pokažete zadovoljstvo intelektualne aktivnosti.

 

Ako možete da naučite svoju decu o vrednosti ovih malih stvari, njihove šanse za sreću će se nemerljivo povećati kada budu starija.