Slađa iz Suseka odmalena radi u ŠTALI I NA NJIVI, za nju nema ODMORA, ni BOLOVANJA: Sada gaji krave i bikove i nikada se ne bi ničim drugim bavila

Slađana od malih nogu radi na njivi i u štali. Izabrala je da nastavi da radi ono što najbolje zna – gaji muzne krave simentalke, a u bikovima Angus sorte vidi novi pravac bavljenja stočarstvom

Mesto Susek u opštini Beočin, udaljeno je 35 km od Novog Sada. Tu na obali Dunava, na obroncima Fruške Gore Slađana Kamenarović zajedno sa suprugom Sinišom vodi poljoprivredno gazdinstvo u kome vidi budućnost.

 

– Kako potičem iz porodice koja se bavi poljoprivredom i stočarstvom, od malih nogu sam upoznata sa svim poslovima kako na njivi tako i u štali, te sam udajom samo nastavila da sa suprugom radim iste poslove i da vremenom unapređujemo i uvećavamo naše gazdinstvo – kaže Slađana.

 

U fokusu im je stočarstvo, pa trenutno imaju 23 muzne krave simentalske rase, 3 junice, 8 teladi i bika. Slađana i Siniša imaju 32 ha zemlje na kojoj većinom gaje pšenicu, kukuruz i detelinu za potrebe gazdinstva.

Bik je rase Angus i to nam je novi plan da dugoročno gajimo ovu vrstu stoke. Mleko dajemo na otkup, ali u budućnosti i u tom pogledu imamo određene planove. U poslednje vreme smo dosta ulagali u mehanizaciju i kupovinu obradive zemlje, čija cena je na našim prostorima prilično visoka. Poslove obavljamo suprug i ja sami, ali sve više nam pomaže i trinaestogodišnji sin Vukašin, koji bi voleo da u budućnosti preuzme poslove na selu. Možda će i ćerka Aleksandra koja je sada srednjoškolka poželeti da ostane na imanju.

 

Slađana napominje da je posao oko zemlje i stoke težak, naročito kada se teži većim postignućima.

 

– Poljoprivreda ne daje pravo ni na odmor ni na bolovanje, ali mi volimo to što radimo, volimo ovakav život i ne bismo se menjali za život u gradu.

 

Podsetimo, pored vaših prijava za “Najdomaćina 2023” žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

 

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.