Mračna predviđanja znanstvenika: Svijet će uskoro izgledati potpuno drugačije, pojavit će se tisuće gradova duhova

Prema analizi, ovi budući gradovi vjerojatnije će podsjećati na fragmentirane, proređene ili razliveno rasprostranjene zajednice.

Do kraja stoljeća, svijet će vjerojatno izgledati znatno drugačije nego danas, bilo da će biti oblikovan prirodnim silama potaknutim klimatskim promjenama ili ljudima koji spašavaju vlastiti opstanak. Naši gradovi također bi se mogli drastično promijeniti, pri čemu bi neki mogli postati tek sjene svojih bivših verzija. Ili pak “gradovi duhova”.

 

Nova studija analizirala je podatke i otkrila da će do kraja stoljeća gotovo polovina od gotovo 30.000 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama suočiti s nekim oblikom smanjenja stanovništva, gubeći između 12 do 23 posto svoje populacije.

Prema analizi, ovi budući gradovi vjerojatnije će podsjećati na fragmentirane, proređene ili razliveno rasprostranjene zajednice nego na potpune gradove duhova, kako se stanovništvo premješta unutar i između gradova. Naravno, pod uvjetom da lokalne vlade i urbanisti mogu odgovoriti i prilagoditi se mijenjajućim potrebama svojih stanovnika.

Neviđeni izazovi’

“Implicacije ovog masovnog opadanja stanovništva donijet će neviđene izazove, možda dovodeći do poremećaja u osnovnim uslugama poput prijevoza, čiste vode, električne energije i pristupa internetu” kako gradovi opadaju i stanovništvo stari, upozoravaju istraživači.

 

Pad stanovništva u određenim četvrtima može dovesti do zatvaranja trgovina prehrambenih proizvoda, stvarajući pustinje hrane. Zanemarena infrastruktura u opadajućim gradovima također može ostaviti zajednice bez čiste vode, kao što se dogodilo u Jacksonu, Mississippi, 2021. godine.

Potencijalni utjecaji opadajućih gradova dosežu daleko izvan onoga što su Uttara Sutradhar, doktorandica građevinarstva na Sveučilištu u Illinoisu u Chicagu, i njezine kolege, Lauryn Spearing i Sybil Derrible, prvotno istraživali: izazovi prijevoza s kojima se gradovi u samo jednoj saveznoj državi, Illinoisu, mogu suočiti kako se njihovo stanovništvo mijenja tijekom vremena. Intrigirani rezultatima, Sutradhar i kolege proširili su svoju analizu na sve 50 država, temeljeći svoje projekcije na trendovima stanovništva iz popisa stanovništva SAD-a tijekom tri vremenska razdoblja tijekom 20 godina i dvije baze podataka koje uključuju pet mogućih klimatskih scenarija.

64% gradova suočit će se s problemom

Njihov pogled nije bio ograničen na najveće gradove Amerike. Istraživači su gradove definirali kako to čini Američki ured za popis stanovništva: kao skupine ljudi na mjestima koja bismo često nazivali gradovima, selima i općinama, ali i velikim metropolama.

 

“Trenutno, 43 posto gradova u SAD-u gubi stanovnike, a taj se broj, prema analizi, predviđa da će rasti kako stoljeće odmiče. Ovisno o modeliranom scenariju klime, do 2100. godine do 64 posto gradova moglo bi se nalaziti u opadanju, zaključili su istraživači.

 

Sjeveroistok i Midwest vjerojatno će vidjeti najviše gradova koji gube stanovništvo. Teksas i Utah, iako sada rastu, također će vidjeti pravi udio gradova koji će do 2100. godine prolaziti kroz gubitke stanovništva.

Stariji dvostruko brojniji

Međutim, procjene trendova stanovništva desetljećima unaprijed inherentno su nesigurne, a analiza ne istražuje ekonomske ili društvene čimbenike koji pokreću projicirane trendove. Također, ne uključuje migracije unutar SAD-a – kada klimatske promjene već prisiljavaju stanovništvo na selidbu kako bi mjesta postala manje pogodna za život, s ekstremnom vrućinom ili čestim poplavama.

Unatoč tim složenostima, “ono što je sigurno jest da je potrebna važna kulturna promjena u planiranju i inženjeringu zajednica, daleko od konvencionalnog planiranja temeljenog na rastu, kako bi se prilagodili dramatičnom demografskom promjenom”, zaključuju istraživači, prenosi Science Alert.

Istraživanja sugeriraju da bi globalno, osamdesetogodišnjaci mogli biti dvostruko brojniji od djece mlađe od pet godina do kraja stoljeća. Procjenjuje se da bi 183 od 195 priznatih zemalja također mogle skliznuti u populacijsku retrogradaciju, s padom stope fertiliteta ispod stope zamjene.

 

No, svaki će grad imati vlastitu putanju, suočavajući se sa svojim vlastitim klimatskim i demografskim promjenama, stoga je potrebno lokalno planiranje.