Legenda o mističnoj bijeloj ženi na jezeru Modrac kod Lukavca

Područje Lukavca vezuje se za legendu o mističnoj “Bijeloj djevojci” i akumulacionom jezeru Modrac.

Prema predanjima legenda datira iz vremena kada je preusmjeravanjem toka rijeke Spreče došlo do potopa doline i nekadašnjih naselja koja su ostala pod vodom.

 

U velikom potopu, 1964.godine, nastalo je jezero dugo 12 kilometara, široko 14 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.

Prema svjedočenjima stanovnika i sačuvanim zabilješkama, prije punjenja vodom akumulacionog jezera stanovnici su izmješteni na drugu lokaciju, a iseljena sela su se našla pod vodom, piše “Hayat“.

 

Jedna od legendi kazuje da se na kraju potopljenog naselja nalazila kuća u kojoj je živjela mlada udovica, koja nije pristala da se odseli jer se u blizini kuće nalazio mezar njenog prerano preminulog supruga kojeg ni mrtvog nije željela napustiti.

 

Prije potapanja doline sve je detaljno pretraženo, ali od mlade udovice nije bilo ni traga.

 

Predaja dalje kazuje da se žena krila kako je niko ne bi mogao pronaći i silom odvesti od njenog ognjišta i njenog voljenog supruga Tako je i bilo, pretpostavlja se da je zajedno sa svojim voljenim ostala na dnu jezera.

 

Nakon velikog potopa pojavilo se predanje o pojavljivanju duha mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji prolazi pored jezerske vode.

U Bosni i Hercegovini čest slučaj su mnoga predanja i mistične legende o mnogim džamijama, građevinama, a pogotovo i osobama.