Ma, vidi pozera! NASA je uperila objektiv, a Sunce se ‘nasmijalo’

NASA-in satelit ranije ovog tjedna snimio je nevjerojatnu fotografiju Sunca. U svojoj objavi napisali su kako su ulovili našu zvijezdu dok se smije

NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku uhvatio je ‘osmijeh’ Sunca. Gledano na ultraljubičastom svjetlu, ove tamne mrlje na Suncu poznate su kao koronalne rupe i područja su gdje brzi solarni vjetar šiklja u svemir – napisali su uz objavu fotografije.

Opservatorij za solarnu dinamiku ima za cilj istražiti kako se solarna aktivnost stvara i utječe na svemirsko vrijeme. Lansirana 11. veljače 2010., svemirska letjelica zvjezdarnice mjeri unutrašnjost sunca, atmosferu, magnetsko polje i izlaznu energiju.

Otkako je objavljena, fotografija je izazvala mnoštvo komentara na internetu, a mnogi su sliku uspoređivali s izrezbarenom bundevom za Noć vještica, lavom i suncem prikazanim u dječjoj emisiji Teletubbies.

– Je li to lice Marshmallow čovjeka iz Istjerivača duhova – pitao je netko u komentarima.

Unatoč prijateljskom izgledu, stručnjaci upozoravaju da sunčeve krunske rupe mogu značiti da će Sunčeva oluja pogoditi Zemlju u subotu.

Solarne oluje su različite erupcije mase i energije sa sunčeve površine koje zauzvrat deformiraju Zemljino magnetsko polje. Kao rezultat toga, ove oluje povećavaju vidljivost polarnih svjetala, također poznatih kao aurore, na sjevernoj i južnoj hemisferi.

Izvor 24sata