RAČUNI ZA STRUJU SU VAM PREVISOKI?: Obavezno provjerite ove uređaje, troškove ćete prepoloviti

Mnoge od nas svakog mjeseca zaboli glava kada nam stignu mjesečni račun na kućnu adresu. Kako biste uspjeli da barem malo uštedite na struji, a samim tim što se tiče i finansija, isprobajte ovih par trikova.

1. Bojler – uštedite 10 %

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mjesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedjeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umjesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grijača, jer to povećava potrošnju.

 

2. Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mjesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je poslije ponoći, nemojte da koristite pretpranje za bijeli veš i koristite kraće programe.

3. Frižider i šporet – uštedite 6%

Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbjegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem, mada vjerujemo da to i ne radite. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

 

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grijač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuhate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbjegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

 

4. Mašina za sudove – uštedite 2%

Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedeće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbjegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni)i uključujte je poslije ponoći.