Riješen misterij krvavih slapova na Antarktici: Konačno otkrivena tajna koja je godinama zbunjivala znanstvenike

Misterij ‘krvarećih’ slapova na Antarktici riješen je nakon desetljeća nagađanja. Pogledajte bilo koju sliku ili video Krvavih slapova i uskoro ćete vidjeti odakle je dobio ime.

 

Smješten u suhim dolinama McMurdo na Antarktiku, tok vode izgleda kao mješavina jarko crvene i narančaste nijanse tekućine koje dodatno dolaze do izražaja na bijeloj podlozi. Otkako ga je 1911. godine otkrio australski geolog Thomas Griffith Taylor, ljudi su pokušavali dokučiti zašto ovaj fenomen izgleda tako kako izgleda. Desetljećima su se postavljale brojne hipoteze, od običnih, poput crvenih algi, do smiješnih, poput vanzemaljskih portala.

Odakle neobična boja?

 

Osim njegovih crvenih nijansi, znanstvenici su željeli otkriti zašto se Krvavi slapovi sastoje od tekuće vode, s obzirom na to da se to čini na mjestu gdje je srednja temperatura gotovo -19 stupnjeva Celzija i postoji minimalno topljenje na površini. Zahvaljujući studiji istraživača sa Sveučilišta Alaska Fairbanks, uključujući istraživačicu National Geographica Erin C. Pettit, sada znamo odgovore na ova pitanja. Koristeći radio-eho sondiranje, koje je timu omogućilo da mapira značajke područja, otkrili su da je voda izuzetno slana – govorimo o više nego dvostruko većem sadržaju soli od morske vode. Također su otkrili da je slana voda bogata željezom, a budući da je u početku odsječena od atmosfere, kada dođe u kontakt s kisikom, oksidira – ili hrđa. Otuda neobična boja.

 

Što se tiče razloga zašto voda teče umjesto da se smrzava, to je zato što slana voda ima višu točku smrzavanja. Pettit objašnjava: “Iako zvuči kontraintuitivno, voda oslobađa toplinu dok se smrzava, a ta toplina zagrijava okolni hladniji led.

“Ovaj izvor topline unutar ledenjaka Taylor kombinira se s nižom temperaturom smrzavanja slane vode (salamure) kako bi se omogućilo kretanje slane vode u ekstremno hladnom ledu. Taylor Glečer je sada najhladniji poznati ledenjak koji ima tekuću vodu”.

 

Sada se možda pitate zašto je ovdašnja voda tako bogata solju i željezom, a da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo se vratiti oko pet milijuna godina unatrag. Tada se vjerovalo da su Suhe doline zapravo bile ispod oceana, a kada se klima promijenila i razina mora pala, slana voda ostala je izolirana kao jezero. Hipoteza tima dalje sugerira da je prije otprilike 1,5 milijuna godina ledenjak napredovao iznad jezera, dovodeći do slane slane vode koja danas hrani Blood Falls.