Situacija u kojoj se nitko ne bi volio naći: Pogledajte zastrašujući udar groma samo nekoliko metara od broda

Svi koji se nalaze na moru budu svjesni opasnosti koje gromovi predstavljaju i da poduzmu mjere opreza kako bi se zaštitili od njih.

Važno je istaknuti opasnosti koje gromovi predstavljaju na moru, posebno u ljetnim mjesecima kada se oluje i grmljavinski udari češće javljaju.

 

Gromovi na moru mogu predstavljati opasnost za sve koji se nalaze na otvorenom moru, uključujući ribare, jedriličare, kupce, kao i posade brodova i drugih plovila. Grmljavinski udari mogu biti posebno opasni zbog velike količine električne energije koju prenose, a koja može uzrokovati teške ozljede ili čak smrt.

Osim izravnih udara groma, na moru postoji i opasnost od posljedica koje mogu nastati zbog elektromagnetskih polja koja stvaraju gromovi. Ta polja mogu utjecati na elektroničke uređaje na brodovima i drugim plovilima, a u nekim slučajevima mogu uzrokovati i požar.

 

Neugodna situacija

 

Stoga je važno da svi koji se nalaze na moru budu svjesni opasnosti koje gromovi predstavljaju i da poduzmu mjere opreza kako bi se zaštitili od njih. To uključuje praćenje vremenskih uvjeta i izbjegavanje izlaganja otvorenom moru tijekom grmljavinskih oluja, te korištenje zaštitnih uređaja i mjera koje će smanjiti rizik od izravnog udara groma.

Na popularnom Twitter profilu, Oddly Terrifying, objavljena je snimka koju je pregledalo više od 600 tisuća ljudi. Ona prikazuje kako to izgleda kada samo koji metar od broda udari grom.

Snimka nije nimalo banalna, a tvorac iste brzo je pobjegao u unutrašnjost broda kada je grom lupio u more.